Aktualno Lider trend Preporučeno Preporuka urednika Tehnopolis

Francuska: Prva obitelj koja živi u 3-D printanoj kući

Francuska obitelj prva je na svijetu koja će živjeti u kući koja je 3-D isprintana – ova četverosobna kuća prototip je većim projektima čiji je cilj gradnju kuća učiniti bržom i jeftinijom, piše BBC.

Kuća ima zaobljene zidove kako bi se smanjilo učinke vlage, digitalne upravljače za osobe s invaliditetom, a isprintana je u 54 sata, dok je još četiri mjeseca trebalo da izvođači radova dodaju prozore, vrata i krov. Kuća je koštala oko 176.000 funta (oko 1,47 milijuna kuna), što je oko 20 posto manje nego što bi trebalo da se tradicionalnim rješenjima izgradi identična konstrukcija.

>>>Stop srednjovjekovnim spravama!’: Team UnLimbited djeci poklanja šarene 3D isprintane proteze

Kuća je velika 92 kvadratna metra, izgrađena je u Nantesu za 5-članu obitelj, ima četiri spavaće sobe i veliki središnji prostor, a tim koji ju je napravio vjeruje da bi sljedeću ovakvu kuću mogli isprintati još i brže – za 33 sata.

Vođa projekta iz uprave Nantesa, Francky Trichet kaže da je cilj bio vidjeti može li ovakva vrsta konstrukcije postati uobičajena za gradnju kuća i može li se te principe primijeniti na neke druge javne zgrade poput sportskih dvorana.

Kuća je izgrađena u siromašnijem, sjevernom dijelu Nantesa, a grad je odabrao da će se u kuću useliti obitelj Nordine i Nouria Ramdani, skupa s njihove troje djece. Obitelj se uselila 29. lipnja, kako piše Ouest France.

>>>VIDEO: 3D kuća isprintana u jednom danu za 10 000 dolara

Kuću je dizajnirao tim arhitekata i znanstvenika da bi je potom uprogramirali u 3-D printer. Ovaj je printer potom donesen na lokaciju kuće. Printer radi tako da printa slojeve od tla nagore, a svaki se zid sastoji od dva sloja izolacije, dok je u prostoru između beton. Ovime je napravljen tvrd, izoliran, dugotrajan zid.

Kad je kuća izgrađena, odnosno 3-D isprintana, umontirani su prozori, vrata i krov.

Ideju za ovu kuću smislio je Benoit Furet, voditelj ovog projekta sa Sveučilišta u Nantesu. On smatra da će za pet godina za 25 posto smanjiti troškove gradnje ovakvih kuća, poštujući pravila gradnje, a za 10 do 15 godina očekuje da će ovakva gradnja pojeftiniti za 40 posto. Ovdje je sajt projekta.

>>>Tržište 3D ispisa do 2021. doseći će gotovo 10 milijardi eura, a regulative još nema

Osim što je jeftinije, ovakva će gradnja omogućiti arhitektima daleko veću kreativnost oko oblika kuća – ova je kuća izgrađena tako da zaobilazi zaštićena, 100 godina stara drveća na posjedu.

Furet se nada da će u budućnosti graditi cijela predgrađa po istim ovim principima, a trenutno radi na projektu 3-D printanja 18 kuća na sjeveru Pariza. Radi, usto, i na velikoj komercijalnoj zgradi koja bi imala 700 kvadratnih metara.