Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Britanski Mondi odustao od kupnje vlasnika tvornice ambalaže u Belišću

23. Travanj 2024.

Britanski proizvođač ambalaže Mondi ipak je odustao od kupnje DS Smitha, vlasnika tvornice ambalaže u Belišću, Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira iz Zagreba, nakon što je ova kompanija pristala na ugovor vrijedan 5,8 milijardi funti, odnosno 6,74 milijarde eura, s američkim International Paperom.

Iako je Mondi htio kupiti DS Smith u vrijednosti od 3,73 funte po dionici što bi rezultiralo time da bi dioničari ovog britanskog diva bili vlasnici 54 posto proširene grupacije, plan je ipak pao u vodu. Na pitanje ‘zašto?‘ iz britanske su kompanije odgovorili da transakcija ‘ne bi bila u najboljem interesu dioničara‘, prenosi Reuters, a nedugo nakon objave Mondijeve dionice skočile su za osam posto na londonskom indeksu FTSE 100 dok su dionice DS Smitha pale za 11 posto. 

Dionice DS Smitha porasle su za više od 45 posto otkako je Mondi prvi puta objavio svoj interes za kupnju ove kompanije početkom veljače, a zatim je u ožujku postigao načelni dogovor o kupnji vlasnika hrvatskih tvornica za 5,14 milijardi funti.

International Paper krajem prošlog mjeseca dao je višu protuponudu nastojeći proširiti svoju europsku prisutnost i učvrstiti svoju poziciju vodeće svjetske papirne, odnosno ambalažne, tvrtke po prihodima. Kompanija sa sjedištem u SAD-u rekla je da će tražiti sekundarno kotiranje dionica kombinirane grupe u Londonu kao dio dogovora, pridruživši se kompanijama poput Mondija i Smurfit Kappa na izazovnom europskom tržištu.

Krajem prošle godine irski Smurfit Kappa pristao je kupiti američkog rivala WestRock za 11 milijardi dolara, a ova akvizicija trebala bi biti zaključena u srpnju.

Očekuje se da će ugovor International Papera s DS Smithom, koji sjevernu i južnu Europu smatra svojim najvećim tržištima, zaključiti u četvrtom tromjesečju ove godine, ovisno o odobrenju dioničara i regulatora.

Podsjetimo, proizvođači papirnate ambalaže zapali su lani u teškoće zbog slabe potražnje i niskih cijena. Klijenti su u teškim tržišnim uvjetima praznili zalihe nagomilane u razdoblju procvata elektronske trgovine, uvjetovanog pandemijom. Što će biti dalje s vlasnikom hrvatskih tvornica tek treba vidjeti, ali Mondi ipak neće doći ipak neće doći u Hrvatsku. 

28. travanj 2024 18:52