Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cargo-partner postaje dio japanske Nippon Express Grupe

16. Svibanj 2023.
Cargo partner

Nakon 40 godina poslovanja, jedan od vodećih globalnih logističara, tvrtka Cargo-partner mijenja vlasnika. Vlasnik i osnivač kompanije Stefan Krauter odlučio je prodati austrijskog globalnog logističkog ponuđača japanskom javnom dioničkom društvu Nippon Express Holdings, koje je ujedno matična kompanija Nippon Expressa (NX), APC-a, Franco Vago-a i drugih - piše u priopćenju.

Cargo-partner posluje u Hrvatskoj od 1996. godine te ima sveobuhvatan portfelj rješenja za zračni, pomorski, kopneni prijevoz i skladištenje. Uprava nije željela komentirati promijene u vlasničkoj strukturi ni hoće li se one i kako odraziti  na poslovanje kompanije u Hrvatskoj koja isporučuje oko 34 tisuće pošiljaka godišnje i trenutno zapošljava više od 100 zaposlenika. Prema zadnjim financijskim podacima iz 2021, Cargo Partner d.o.o. je u Hrvatskoj ostvario 23,6 milijuna eura prihoda (osam milijuna više nego u 2020.) i 480 tisuća eura dobiti. U stopostotnom je vlasništvu austrijske tvrtke Multi Transport und Logistik. Kao predsjednik Uprave naveden je Otto Franz Zsivkovits, a član Uprave je Zoran Starčević. U Upravi su navedena i dva prokurista, Hrvoje Tomić Babić te Branko Tončić. 

Osnivač Stefan Krauter već je ranije prepustio upravljačku palicu svom menadžment timu, a sada je predao i vlasništvo.  Počevši s radom 1983. godine, sa samo pet zaposlenika na aerodromu u Beču, razvijao je kompaniju gotovo u potpunosti organski do sadašnjih četiri tisuće zaposlenika u 40 zemalja širom svijeta.  Nakon što je prvi put premašio milijardu eura prometa širom svijeta 2020. godine, promet Cargo-partnera povećan je za 72 posto, dosegnuvši preko 1,8 milijardi eura u 2021. godini, da bi dalje porastao na 2,06 milijardi eura u 2022. godini. 

-Liderstvo agilnih osnivača nosi značajne prednosti, ali dugoročno stabilno vlasništvo je veća prednost. Izazov i odgovornost  je odlučiti o oba nasljedstva - upravljanju i vlasništvu - u pravom trenutku. Ne prerano, kako bi se moglo osigurati  stabilno unutrašnje upravljanje, ali svakako ni prekasno. Zbog toga smo zajedno s Korporativnim Izvršnim Odborom kompanije počeli procjenjivati različite mogućnosti za budućnost Cargo-partnera. - istaknuo je u priopćenju Krauter.

Dodao je to da bi dobra opcija za menadžment i zaposlenike bila da nastave potpuno samostalno, ali s obzirom da je našao idealnog novog strateškog vlasnika u NX Grupi, na kraju je uvjeren da je to pravi put. Cargo-partner će ostati Cargo-partner u pogledu organizacije i brendiranja. 

Dogovor je potpisan 12. svibnja 2023. godine i stupit će na snagu nakon uobičajenih regulatornih odobrenja (protiv-monopolskih i FDI) u roku od procijenjenih četiri do sedam mjeseci, zajedno sa zaključivanjem ugovora.

-Obje organizacije imat će koristi od značajne sinergije zahvaljujući globalnoj pokrivenosti i uredima u cijelom svijetu, proširenom portfelju usluga, ojačanoj regionalnoj proizvodnji i IT stručnosti, povećanom obimu poslovanja i drugim pogodnostima. NX Group će imati koristi od naše snažne i opsežne mreže u srednjoj i istočnoj Europi koja idealno nadopunjuje NX-ovu postojeću mrežu, dok će Cargo-partner napraviti veliki iskorak na trgovinskim rutama unutar Azije i preko Pacifika. Cargo-partner će također nastaviti surađivati s trenutnom globalnom mrežom agenata, težiti proširenju ove sekcije svog poslovanja i podržati je u budućnosti s nadograđenom platformom koja je trenutno u razvoju - kaže Krauter koji će podržavati tranziciju u novoj ulozi u Korporativnom Nadzornom Odboru kompanije i u savjetodavnoj funkciji prema Izvršnom Odboru.

 - Fokusirat ću se na pametnu djelomičnu integraciju s novim vlasnicima, kao i na druga pitanja koja se odnose na strategiju, spajanja i preuzimanja te ESG - objašnjava Krauter.

Tijekom pripreme ove transakcije, Cargo-partner je imao savjetodavnu podršku od strane J.P. Morgan-a (financije), ValueAdd-a (financije), BCG-a (komercijalno), Schönherra (pravno) i Deloittea (računovodstvo i porezi).

Sjedište Nippon Expressa  je u Tokiju i kompanija ima snažnu globalnu mrežu koja obuhvaća preko 40 zemalja, s direktnim operacijama kompanije u 33 zemlje. Kompanija nudi avionski i pomorski transport, transport teških tereta, skladištenje i distribuciju, logistički dizajn, IT usluge, čarter kamione i usluge selidbe. Cargo-partner pak pruža logističke usluge punog opsega sa sveobuhvatnim portfoliom rješenja za avio, pomorski i cestovni transport te skladištenje. 

26. travanj 2024 21:32