Tvrtke i tržišta
StoryEditor

​Cijena nafte blizu 91 dolar, ulagači prate stanje na Bliskom istoku

16. Listopad 2023.

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 91 dolar budući da ulagači pokušavaju procijeniti kakve su šanse za eskalaciju sukoba između Izraela i Hamasa i za poremećaje u opskrbi s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,85 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 4,89 dolara. Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,81 dolara. U petak zaključio je trgovanje u plusu 4,78 dolara.

Trgovce su na kraju prošlog tjedna uznemirili upadi izraelske vojske na teritorij blokiranog palestinskog Pojasa Gaze. Izrael je najavio odgovor na proboj palestinske islamističke skupine Hamas, a na tržištima strahuju da bi se sukob mogao proširiti se na širu bliskoistočnu regiju.

Rat Hamasa i Izraela spada među najveće geopolitičke rizike za tržišta nafte, nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekli su analitičari.

U ponedjeljak Izrael je pojačao zračne udare na Gazu, nakon neuspjele diplomatske inicijative o prekidu vatre kako bi se omogućio odlazak stranih državljana i dopremanje humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u međuvremenu da će tokom dana ponovo posjetiti Izrael i razgovarati o mogućim scenarijima.

- Investitori pokušavaju procijeniti posljedice sukoba prije početka velike izraelske kopnene ofenzive - tumači Hiroyuki Kikukawa, podsjetivši da je istekao rok od 24 sata koji je Izrael dao stanovnicima na sjeveru Gaze, poručujući im da se otpute na jug enklave.

Na kraju prošlog tjedna cijene nafte katapultirale su i američke sankcije vlasnicima tankera sa sjedištem u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su transportirali rusku naftu sa cijenama višim od 60 dolara. Cjenovni limit odredila je skupina G7.

- Neočekivana odluka SAD-a o strožim sankcijama za vlasnike brodova koji prevoze rusku sirovu naftu sa cijenom iznad limita od 60 dolara po barelu počela je iritirati tržišta - objašnjava John Evans iz PVM-a.

Smeta ih i rusko-saudijski sastanak koji je ruski predsjednik Putin zaključio izjavom da mjere Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika donose prve plodove i vraćaju stabilnost, dodaje Evans.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak ponovio je u ponedjeljak Putinovo stajalište, rekavši da je, po mišljenju Rusije, važno da OPEC+ nastavi s mjerama kako bi se situacija na tržištu stabilizirala.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupio 2,19 dolara, na 91,62 dolara.

02. svibanj 2024 04:02