Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Erste Grupa u devet mjeseci ove godine zabilježila rast prihoda od kamata od 23,7 posto

30. Listopad 2023.

Erste grupa objavila je rezultate za prvih devet mjeseci ove godine te su izvijestili o značajnom porastu operativnog poslovanja. Kako navode, volumeni kredita klijentima porasli su za dva posto tijekom godine, uglavnom zbog novih kredita u segmentu korporativnih klijenata.

Depoziti klijenata rasli su 5,3 posto u prvih devet mjeseci 2023. Broj planova štednje u vrijednosnim papirima porastao je za jednu petinu u odnosu na prethodnu godinu, unatoč izazovnom okruženju na tržištu dionica. Korištenje digitalnih kanala također je značajno poraslo, s 9,5 milijuna korisnika George platforme u cijeloj grupi i udjelom digitalne prodaje u ukupnoj prodaji od više od jedne trećine.

‒ Ukupni gospodarski okvir značajno se pogoršao tijekom godine. Ipak, tijekom proteklih devet mjeseci uspjeli smo povećati volumene kredita. Kvaliteta našeg kreditnog portfelja ostaje izvrsna, a udio nenaplativih kredita povijesno je nizak i iznosi oko dva posto diljem naših tržišta. Naša snažna kapitalizacija, dobra izvedba rizika i stalna troškovna disciplina osiguravaju da ćemo se uspješno suočiti s izazovima i iskoristiti prilike koje su pred nama ‒  rekao je Willi Cernko, glavni izvršni direktor Erste Grupe.

‒ Izvještavamo o snažnom operativnom rezultatu u prvih devet mjeseci ove godine. Taj se uspjeh može pripisati povećanom volumenu kreditiranja po višim kamatnim stopama. Istodobno smo uspjeli ostvariti značajan rast neto prihoda od naknada i provizija u skladu s našim strateškim ciljevima ‒  izjavio je Stefan Dörfler, glavni financijski direktor Erste Grupe.

Neto prihod od kamata značajno je porastao na 5.422,3 milijuna eura, odnosno zabilježen je rast od 23,7 posto, najviše u Austriji, zahvaljujući višim tržišnim kamatnim stopama, kao i većem volumenu kredita. Neto prihod od naknada i provizija porastao je na 1.937,6 milijuna eura (rast od 5,9 posto). Rast je zabilježen na svim ključnim tržištima, ponajviše u uslugama platnog prometa, ali i u upravljanju imovinom. Neto rezultat trgovanja poboljšan je na 337,4 milijuna eura, a operativni prihod porastao je na 7.852,8 milijuna eura (rast od 25,2 posto).

Kako su priopćili, bankarski porezi, koji se trenutno plaćaju na dva ključna tržišta, porasli su s prijašnjih 133,2 milijuna na 147,8 milijuna eura. Od toga je 118,9 milijuna eura naplaćeno u Mađarskoj. U Austriji je bankarski porez porastao s 24,8 milijuna na 28,9 milijuna eura. Osim toga, na ostale operativne rezultate negativno su utjecali učinci vrednovanja.

Porezi na dohodak iznosili su 669,6 milijuna eura (prije su oni iznosili 434,5 milijuna eura). Porast manjinskih interesa na 740,9 milijuna eura s nekadašnjih 332,6 milijuna eura pripisuje se znatno boljim rezultatima štedionica – prvenstveno zbog neto prihoda od kamata. Također, neto dobit je porasla s 1.647,00 milijuna na 2.309,6 milijuna eura uslijed snažnog operativnog rezultata i niskih troškova rizika.

– Ekonomisti očekuju da će ključna tržišta Erste Groupa izbjeći recesiju u 2023. i, zapravo, ostvariti rast realnog BDP-a. Očekuje se da će se inflatorni pritisci ublažiti tijekom 2023., nakon dvoznamenkastih razina u 2022. uslijed iznimno visokih cijena energije. Nastavak snažnog tržišta rada trebao bi poduprijeti gospodarske rezultate na svim tržištima Erste Groupa. Očekuje se da će se bilance tekućeg računa, koje su tijekom 2022. bile pod znatnim negativnim utjecajem zbog iznimno visokih cijena energije, ponovno poboljšati 2023. zahvaljujući preokretu u cijenama energije – priopćili su iz Erste Grupe dodajući da im je cilj za sljedeću godinu ponovno postići povrat na materijalni kapital od oko 15 posto.

23. travanj 2024 22:00