Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europskim cestama krstare tegljači Velebit Prometa s teškim teretima domaćih izvoznika

26. Svibanj 2022.
Marin Škufcafoto Dražen Lapić

Kad je diplomirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci, direktor i suvlasnik Liburnije pomorske agencije Marin Škufca nije ni sanjao da će jednoga dana njegova tvrtka postati vlasnik poduzeća koje u voznome parku ima trideset kamiona tegljača, trideset pet prikolica i poluprikolica, hidraulične crpke za manipulaciju teretom, autodizalice i nekoliko različitih vozila za pratnju specijalnih tereta. Riječ je o voznom parku Velebit Prometa iz Dugog Sela, tvrtke koja ima tridesetogodišnju povijest i koja je od listopada prošle godine u stopostotnom vlasništvu opatijske Liburnije pomorske agencije.

A sve je za Škufcu počelo 2004., doslovce dan nakon diplome, kad je otišao na razgovor za posao u tada novoosnovanu Liburniju pomorsku agenciju k svom budućem šefu, a današnjem poslovnom partneru i suvlasniku, kapetanu Danku Crnčeviću.

Tvrtka je startala, kako joj i samo ime govori, kao pomorska agencija, ali ubrzo se počela baviti i poslovima unajmljivanja brodova ili dijelova brodskog prostora radi prijevoza tereta. Posao je neprestano rastao i razvijao se, klijentima su počeli nuditi prijevoz robe do krajnjeg odredišta, tako da je ukupni godišnji prihod dosegao 80 milijuna kuna, te su od  pomorske agencije prerasli u velikog logističara i prijevoznika. Škufca i Crnčević, svaki sa po 40 posto udjela, danas su ravnopravni suvlasnici Liburnija pomorske agencije, specijalizirane za logistiku i prijevoz teških i vangabaritnih tereta, na kopnu i na moru, dok je osam posto u vlasništvu suosnivača Željka Petrovića, te preostalih 12 posto u vlasništvu ključnih ljudi tvrtke.

Ideja o preuzimanju Velebit Prometa, poduzeća koje je 1992. osnovao Mile Gnjatović, došla je spontano jer su ga dugogodišnji Liburnijini poslovni partneri, supružnici Gnjatović, odlučili prodati i otići u mirovinu pa je preuzimanje za opatijsko poduzeće bilo logičan slijed kojim je zaokružilo poslovanje i prvi put postalo vlasnikom kopnene flote vozila za prijevoz specijalnih tereta. Time su članovi Uprave Velebita postali Škufca i Crnčević te Borna Petrović i Danijela Andesilić, koja je ujedno imenovana i izvršnom direktoricom.

Cijelu priču o Škufcinom poduzetničkom putu, Liburnia pomorskoj agenciji i Velebit Prometu pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

27. travanj 2024 14:15