Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Gotovo milijun eura od Europske komisije pločanskoj luci za projekt 5G

07. Prosinac 2023.
Luka Pločefoto Lider Media

Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja dobile su gotovo milijun eura iz europskih fondova za projekt 5G pametne luke. Riječ je, kako stoji u njihovom priopćenju, o projektu ‘Unaprjeđenja javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti‘. Konkretno, taj će projekt financirati Europska komisija sa 958.125 eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama.

Prvi je to korak da ta luka, sada najveća u Hrvatskoj, postane ujedno i prva pametna luka u našoj zemlji povezana 5G mrežom. To podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti luke i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke.

- Naš zadatak je strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama - poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, kompanije koja ima koncesiju na prostoru luke, rekao je da ‘svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina. Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje CO2 emisije.

Tvrtka Markoja, jedan od vodećih hrvatskih pružatelja mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u sklopu projekta osigurava privatnu 5G Standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su AI, računalni vid i videoanalitika, proširena/virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronom i drugim strojevima. Cilj je podići razinu digitalizacije i automatizacije lučkih poslovnih procesa kroz veću sigurnost rada i učinkovitije poslovanje u skladu s ESG kriterijima. ‘Kao vlasnik 5G spektra na regionalnoj razini u devet županija Republike Hrvatske, Markoja planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice. Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala inovativnost ovog projekta, koji će afirmativno utjecati na primjenu 5G tehnologije kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europskoj uniji. Iako je sam proces prijave na fond tehnički i administrativno zahtjevan, zahvalni smo što smo mogli računati na tako pouzdane partnere i ostvariti uspješan rezultat u kratkom roku“, istaknuo je Boris Markoja, direktor i član Uprave Markoje.

Kako su objavile te dvije tvrtke, projekt 5G pametne luke je jedan od dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica, u koja će se uložiti ukupno 260 milijuna eura. Ujedno je ovo jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska Komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

27. travanj 2024 00:30