Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HŽ Cargo prevezao manje robe prošle godine, promet pao i drugim željezničkim operaterima

21. Lipanj 2023.

HŽ Putnički prijevoz povećao je u prvom tromjesečju broj prevezenih putnika za 44 posto, no u odnosu na isto razdoblje prošle godine željeznicom je prevezeno 11 posto manje robe, izvijestili su u srijedu iz Hakoma (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

Prihodi HŽ Putničkog prijevoza od prodaje karata u prvom kvartalu veći su za 10,5 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje. Iz Hakoma tvrde da je rastu broja putnika i putničkih kilometara najviše pridonio pilot-projekt Vlade za povoljniji javni željeznički prijevoz redovnih studenata. Tim se projektom po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 9,95 eura omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113 tisuća redovnih studenata.

Pilot-projekt obuhvaća svakodnevna putovanja vlakom u 2. razredu od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja. Provodi se od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

Prema pokazatelju teretnog željezničkog prijevoza, nakon prvih znakova pada u četvrtom tromjesečju 2022., trend je nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine, ponajprije uslijed utjecaja međunarodnih prometnih tokova, kažu iz Hakoma.

Željeznicom je u prvom kvartalu prevezeno 11,1 posto manje robe u odnosu na isto razdoblje lani.

HŽ Cargo prevezao je 4,8 posto manje robe i ostvario 3,7 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su ostali teretni željeznički prijevoznici prevezli 15 posto manje robe i ostvarili 10,7 posto manje tonskih kilometara.

Ostali teretni prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali su udjel od 59 posto ukupno prevezene robe i 45,9 posto ostvarenih tonskih kilometara. Od ukupno 18 teretnih željezničkih prijevoznika njih 11 je bilo poslovno aktivno dok sedam ostalih željezničkih teretnih prijevoznika nisu prevozili robu u prvom tromjesečju.

Bez obzira na smanjen prijevoz robe prihodi teretnih željezničkih prijevoznika od prijevoza robe rasli su za 9,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestili su iz Hakoma.

24. travanj 2024 10:38