Ukratko
StoryEditor

HŽ Cargo: U prvih devet mjeseci ove godine prihodi porasli 14 posto

27. Prosinac 2023.
HŽ Cargo lokomotiva serije 1141

Ukupni prihodi HŽ Carga u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 65,5 milijuna eura, 14 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je EBITDA povećana za 3,2 milijuna eura, na 5,9 milijuna eura, priopćila je u srijedu ta kompanija.

Iz tvrtke ističu da su od siječnja do kraja rujna ostvarili stabilne i pozitivne rezultate, iako je poslovanje bilo opterećeno dodatnim neplaniranim troškovima, ali i izazovnim razdobljem za poslovanje cargo operatera. U tom kontekstu navode geopolitičke promjene, inflaciju, recesiju te poremećaje na energetskim tržištima.

Naglašava se, uz ostalo, kako su smanjenje prijevoza na Ličkoj pruzi i povećano zatvaranje  pruga uzrokovali značajan pad tržišta te su sukladno tome i prihodi od usluga prijevoza robe HŽ Carga manji za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Unatoč značajnom padu općeg tržišta u iznosu od 9,7 posto u tonama i 11,6 posto u NTKM, HŽ Cargo zadržao je svoje tržišne udjele od 39 posto u tonama i 53 posto u NTKM.

- Tržište željezničkog teretnog prijevoza, koje je prošle godine imalo uzlazni trend, palo je na razinu 2021. godine. Iako su ulaganja u infrastrukturu nužna te ih pozdravljamo, potrebno je voditi računa o utjecaju zatvaranja pruga na krajnje korisnike -  naglasio je u priopćenju direktor HŽ Carga Dragan Marčinko.

HŽ Cargo je priopćio da je tijekom godine zaključio i aneks Kolektivnom ugovoru sa sindikatima, koji predstavlja važan korak u jačanju interne strukture HŽ Carga s preko 900 zaposlenih, osiguravajući time da tvrtka ostane konkurentna i prilagodljiva u dinamičnom i konkurentnom poslovnom okruženju.

U 2024. godini strateški fokus HŽ Carga bit će usmjeren na tri ključne komponente - razvoj, zapošljavanje i modernizaciju, čime se želi osigurati dugoročna održivost i rast tvrtke, navodi se u priopćenju.

U HŽ Cargu smatraju kako su pozitivni financijski pokazatelji i dosad poduzeti koraci pripremili HŽ Cargo za ulazak u fazu strateškog partnerstva. 

26. travanj 2024 16:13