Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Josip Galić opet preuzeo vlasništvo Presoflex gradnje i odmah tvrtku izvukao iz predstečaja

31. Listopad 2023.
Josip Galić

Upravo osnovana Aureus gradnja preuzela je Presoflex gradnju od Ine Galića. Tako je zapravo Josip Galić preko Aureus gradnje vratio vlasništvo tvrtke koje je svojedobno prepustio sinu. U međuvremenu je Presoflex gradnja završila u predstečaju, i u kolovozu je postignuta nagodba teška 9,3 milijuna eura s vjerovnicima koji su se odrekli 40 posto potraživanja, 30 posto trebali su naplatiti u devet godina (nakon godine počeka), a preostalih 30 posto pretvoreno je u ‘junior dug‘, koji će biti isplaćen ovisno o rezultatima poslovanja, ili će biti otpisan.

Paralelno s formalnom vlasničkom promjenom Trgovački sud zaključio je predstečajni postupak uz obrazloženje da je dužnik sve dospjele obveze od otvaranja predstečaja u iznosu od oko 748 tisuća eura dijelom platio, a dijelom izravno s vjerovnicima dogovorio obročnu otplatu ili prijeboj kompenzacijom.

Zanimljivo je da je upravo Presoflex gradnja prošle godine prva predložila otvaranje stečajnog postupka nad Elektrocentrom Petek zbog nenaplaćenog potraživanja od 2,66 milijuna kuna, zatim su to učinili još neki vjerovnici, ali su prijedloge odmah povukli, što je omogućilo dužniku da pokrene predstečajni postupak,

Inače, Josip i Ino Galić ranije su bili u središtu više afera. Oca je 2021. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) optužio za prevaru od 1,3 milijuna eura, jer je Presoflex gradnja (tada u sinovom vlasništvu) sudjelovala u gradnji njegove vinarije financiranoj novcem EU.

Ino Galić je pak  prošle godine bio nepravomoćno uvjetno osuđen u aferi namještanja javnog natječaja Županijske uprave za ceste u Požeško-slavonskoj županiji. Za vrijeme pravosudnog postupka Presoflex gradnja je, u vrijeme ministra Darka Horvata, kao najjeftiniji ponuđač dobila natječaj za gradnju 30 kuća na Baniji.

26. travanj 2024 19:25