Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kako Poljaci privlače startupove za industriju 4.0

29. Ožujak 2022.

– Poljski startup ekosustav dinamično raste. Svake godine raste broj novih startupa, kao i broj dobrih investitora, dobrih VC fondova. Ono što mi se sviđa u regiji Višegrad jest to što startupi koji dolaze iz ove regije gledaju globalno, žele stvoriti proizvode koji mogu utjecati ne samo na vlastite zemlje, već one koji se mogu prodavati u Višegradskoj regiji, u Europi, a posljedično i u cijelom svijetu – riječi su Piotra Chomczyka, vlasnika i osnivača uspješnog poljskog inovativnog cloud startupa Renderro.

Prema podacima poljskog startup reporta, 30 posto poljskih startupa surađuje s velikim tvrtkama, što je bitan element za njihov opstanak i napredak, dok se njih 46 posto bavi izvozom, što je također ključno kod mladih, ali uspješnih tvrtki. Poljski startup ekosustav s više od 3000 startupa, 300 coworking prostora, 130 VC-a, mnoštvom programa ubrzanja i tehnoloških konferencija najnapredniji je u regiji srednje i istočne Europe, prenosi magazin Hype&Hyper. Najviše, čak više od petine poljskih startupa specijalizirano je u području umjetne inteligencije i strojnog učenja. Većina ih je registrirana u Varšavi, Wroclawu i Krakowu, a među tri vodeća poljska startupa ističu se Booksy, Brainly i DocPlanner (koji je već postao jednorog).

Jeste li se ikada zapitali o proširenju svog IT poslovanja u Poljsku? U slučaju da vam je ova sedma najveća europska ekonomija na pameti, pomoći vam može najveći poljski startup akcelerator industrije 4.0 KPT ScaleUP. Njihov tim u potrazi je za inozemnim startupovima kojima bi pomogao da pokrenu posao u Poljskoj.

KPT ScaleUP, kojega vodi Krakow Technology Park, upravo je objavio poziv za tehnološke startupove koji žele započeti svoju poslovnu aktivnost u Poljskoj te nude do 66 tisuća eura bespovratnih sredstava. Također, jamče startupima izravnu suradnju s jednim od poljskih industrijskih divova, kao i temeljitu podršku u poslovnoj relokaciji.

– Tražimo tvrtke koje žele razviti industriju 4.0 temeljenu na tehnologijama kao što su IIoT, VR, AR, AI, veliki podaci i druge koje pomažu u digitalizaciji poslovnih procesa. Takve proizvode i usluge čekaju poljski pogoni ili tvornice koje ozbiljno razmišljaju o jačanje njihove tržišne pozicije – ističe Małgorzata Chmielewska, voditeljica projekta KPT ScaleUP powered by Poland Prize.

– Takvim startupima nudimo do 66 tisuća eura bespovratne potpore. Plus, na samom početku pružamo izravnu suradnju s velikom industrijskom tvrtkom koja je naš partner – dodaje Chmielewska.

Ako poslujete u navedenim područjima, tražite nove kupce te ste spremni za validaciju vašeg rješenja u stvarnom okruženju, možete se prijaviti na KPT ScaleUP do 15. travnja. Dio je to njihove regrutacije tvrtki sa svih krajeva svijeta, uključujući i Hrvatsku.

– Spremni smo pomoći međunarodnim tvrtkama da dođu na naše tržište, a imamo i industrijske partnere – velike proizvodne tvrtke koje traže vaša rješenja. Oni će vam biti partner tijekom cijelog programa – dodaju iz KPT ScaleUp-a.

03. svibanj 2024 00:50