Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Konzultant Boris Sruk preuzeo tvrtku Famax

05. Rujan 2023.
Boris Sruk

Konzultant Boris Sruk ovoga je tjedna u svoj potpis dodao još jednu titulu – vlasnika i direktora tvrtke Famax koja se bavi zastupanjem, prodajom i servisom ortopedskih pomagala za 17 europskih i svjetskih proizvođača.

– Kroz brojne projekte u kojima godinama savjetujem male i srednje poduzetnike, ova prilika mi se pravovremeno ukazala. Već neko vrijeme snimao sam situaciju na tržištu i tražio priliku da uđem kao investitor u industriju koja ima veliki potencijal za rast i razvoj – rekao je Sruk u razgovoru za Lider.

Kako kaže, u svijetu su trendovi takvi da se ulaže sve više u takozvanu ‘četvrtu životnu dob‘, a to se odnosi na ortopedska pomagala kao što su recimo kolica, liftovi, antidekubitalni madraci i sličan asortiman.

– Kao populacija živimo sve duže u prosjeku, a taj faktor sve više zahtijeva i kvalitetu života. Da budemo pokretni, samostalni i aktivnu u društvu. Nadam se da je ova investicija poticaj za druge investitore ili pojedince da se odvaže i investiraju u slične male biznise – poručio je Sruk.

Kako je i sam objavio na svom LinkedIn profilu, Famax je prisutan na tržištu već gotovo 30 godina i ekskluzivni je zastupnik i distributer brenda Meyra koji se bavi proizvodnjom pomagala za kretanje poput invalidskih kolica, električnih kolica, skutera te opreme za rehabilitaciju. Njemački brend ujedno je i nositelj internacionalnog certifikata ISO 13485:2016 kojim se potvrđuje sposobnost upravljanja medicinskim uređajima i servisom visokom razinom kvalitete.  

Na pitanje što planira dalje s ovom kompanijom Sruk kaže da su dva smjera daljnjeg razvoja koja će se paralelno provoditi.

– Onaj na strateškoj razini koji je usmjeren prema partnerima, proizvođačima,  novim proizvodima u industriju ortopedskih pomagala te ekspanziji na nova tržišta. Drugi smjer je, naravno, operativni koji uključuje upravljanje troškovima paralelno s razvoj novih kanala prodaje, ulaganja u odnose s poslovnim partnerima i korisnicima. Želja mi je da se svakom korisniku pristupa individualno i s punom pažnjom, kako i zaslužuje. To je Famaxova komparativna prednost – objasnio nam je novi direktor i vlasnik kompanije.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Famax trenutno ima registrirana tek tri djelatnika no, kako kaže Sruk, Famax će rasti s tržištem.

– Uvjeren sam da ćemo povećati tim kroz narednih tri do šest mjeseci, kako u prodaji, tako i u servisu. Naime, Famax ima multibrend servis za većinu ortopedskih pomagala. Razvijat ćemo stručni tim, koji će biti sinergija iskustva starijih zaposlenika te mlađih s nekim novim znanjima. Jako nam je važno zadržati tradicionalnu kvalitetu po kojoj smo na tržištu prepoznati već gotovo 30 godina, a istovremeno stvoriti sinergiju s novim digitalnim rješenjima. Cilj nam je da budemo kvalitetan partner svim našim korisnicima, partnerima, suradnicima i zaposlenicima –  rekao je Sruk.

Tvrtka je u 2022. godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 427,6 tisuća eura, što je bio rast od 9,4 posto u odnosu na godinu ranije, i dobit od 18,5 tisuća eura.

Na pitanje planira li sličan poslovni pothvat u bliskoj budućnosti novi vlasnik Famaxa poručio je da ‘na tržištu postoje zanimljivi potencijalni partneri s kojima bi volio započeti suradnju, bilo kroz partnerstvo ili potencijalnu novu akviziciju‘ jer, kako kaže, strast i fokus je ono što je bitno i što vas na kraju gura prema naprijed.

26. travanj 2024 02:20