Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon što je prodao tvrtku Leon Juranić želi ulagati u cyber security startupe

19. Travanj 2022.
Leon Juranić

Prije dva mjeseca bijeli haker Leon Juranić prodao je svoju cyber security tvrtku Defense Code, koju se osnovao prije 12 godina 's jednim laptopom i puno volje', globalnom lideru u niši, izraelskoj tvrtki WhiteSource.

Sada je pak objavio kako je ,nakon više od 20 godina iskustva u području kibernetičke sigurnosti te nakon što je s 21 godinom bio suosnivač cyber security tvrtke koja i danas posluje, a s 25 godina osnovao Defense Code koji je nedavno uspješno prodao, spreman 'vratiti nešto zajednici i uložiti u inovativne cyber security startupe u ranoj fazi razvoja’.

Zašto se odlučio na to? - Razlog je vrlo jednostavan, da pružim nekim novim klincima šansu i mentorstvo koje ja nikad nisam imao – kaže Juranić za Lider.

Veličina ulaganja ovisit će o samoj ideji, stupnju razvijenosti projekta te njegovoj procjeni koliko je ideja originalna i na kraju profitabilna. Kada je riječ o tome što ga zanima, Juranić kaže: 'Sve što spada u cyber security.'

Podsjetimo, izraelska tvrtka WhiteSource akvizirala je hrvatski DefenseCode, tvrtku koju je osnovao i vodio Juranić, a kojoj se nešto kasnije kao investitor pridružio i Lucijan Carić. Tvrtku DefenseCode osnovao je Juranić 2015. godine, poznat kao vrhunski stručnjak na području informacijske sigurnosti, posebno zaštite aplikacija i njihovog izvornog koda.

WhiteSource je lider u području aplikacijske sigurnosti, a širi se prema tvrtkama za sigurnost prilagođenog koda i dostupnost rješenja za testiranje statičke sigurnosti aplikacija (SAST). Cijeli tim DefenseCodea na čelu s Juranićem, koji je sada na funkciji Security Research Team Lead, nakon akvizicije su se priključili White Sourceu. Na pitanje o budućnosti, Juranić kaže: 'Vidim se u WhiteSourceu definitivno'.

Juranić je, inače, široj javnosti postao poznat kada je otkrio sigurnosne propuste u računalnom sustavu NASA-e. U softveru, koji su razvili za svemirske misije, otkrio je 12 sigurnosnih ranjivosti pomoću kojih je netko mogao upasti u NASA-ine bitne sustave za misije u svemiru, na čemu su mu se oni javno zahvalili na svojim web stranicama.

02. svibanj 2024 18:53