Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Poljska ‘Eurovizija za startupe‘ uskoro stiže i u Hrvatsku

14. Siječanj 2023.

Jedan od najvećih poduzetničkih akceleratora u Poljskoj, ReaktorX, najavio je širenje na cijelu regiju Srednje i Istočne Europe, a time i u Hrvatsku. Tim ReaktorX-a čine poduzetnici, osnivači i investitori kojima je na taj način želja u sljedećih nekoliko godina stvoriti što više tvrtki jednoroga u CEE regiji.

Reaktor X nudi pre-seed financiranje u iznosu od 25 tisuća eura, 75 tisuća eura u popustima i kreditima, iskusne mentore iz CEE regije, pristup ostalim stručnjacima, ‘sprint‘ strukturu ostvarivanja ciljeva koje postavljaju osnivači startupova. Zanimljivo je što ReaktorX ne nudi radionice, a cijela organizacija akceleratora je hibridna, što znači da se svake godine prvi tjedan i tzv. ‘Demo večer‘ održavaju u drugoj zemlji CEE regije, dok cijeli program traje devet tjedana.

Mentori su ljudi koji su zapravo vodili tvrtku/trenutačno vode tvrtku i cijeli je put personaliziran. Prijaviti se može svaki startup iz CEE regije (Poljska, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Mađarska, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litva, Moldavija, Srbija, Slovenija, Češka, Bjelorusija), no na kraju će biti odabrano samo pet startupa.

Prijave se zatvaraju uskoro, 8. veljače 2023. godine.

Akcelerator je namijenjen i svim osnivačima s nekim iskustvom (bilo akademskim ili iz prakse) koji su osnovali tvrtku u proteklih godinu dana, poduzetnicima koji pokušavaju izgraditi biznis drugi, treći ili četvrti put, ljudima s ambicijom da izgrade globalno rješenje te svakome tko je do sada izradio nekakav prototip.

Najbolji dio jest što će dobitnik ReaktorX-ove biti zemlja domaćin idućeg izdanja natjecanja sljedeće godine, odnosno prvog tjedna i ‘Demo večeri‘, zbog čega se ovo natjecanje popularno naziva i Eurovizijom za startupe.

Misija ReaktorX-a, kako kažu, jest voditi osnivače startupova u razvoju njihova poslovanja kako bi uspjeli dobiti financiranje te dokazati da se investiranje u njihov proizvod ili uslugu isplati. Kako bi akcelerator učinili što kvalitetnijim, upitali su osnivače startupova diljem CEE regije što im je potrebno te implementirali što više povratnih informacija.

Startupi koji su do sada sudjelovali u akceleratoru ReaktorX prikupili su ukupno 10 milijuna eura investicija.

27. travanj 2024 05:35