Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon tri tjedna pada, rezultati tehnološkog sektora osigurali rast na burzama

27. Kolovoz 2023.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje njihovoj korekciji nakon tri tjedna pada i rastu tehnološkog sektora nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata proizvođača čipova Nvidie.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,45 posto, na 34.346 bodova, no S&P 500 porastao je 0,8 posto, na 4.405 bodova, a Nasdaq indeks 2,25 posto, na 13.590 bodova. 

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštroga pada u prethodna tri tjedna. Pritom je najviše porastao tehnološki sektor jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati, kao i procjene daljnjeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI). Nvidia je dio skupine koju na tržištu nazivaju ‘Sedam veličanstvenih‘, a koja, među ostalim, uključuje Apple, Microsoft i Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine. 

No, na tržištu prošloga tjedna nije vladala euforija jer se prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših razina u 16 godina, što loše utječe na tržište dionica. Ti prinosi rastu već tjednima jer rastu i bojazni da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

- Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne, ako to bude prikladno te namjeravamo zadržati politiku na restriktivnoj razini sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju - poručio je Powell.

Riječju, ostaje neizvjesno hoće li Fed još jednom povećati ključne kamatne stope i koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama. Špekulacije o odgovorima na ta pitanja i ubuduće će, kao i dosad, najviše utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 15.631 bod, a pariški CAC 0,9 posto, na 7.220 bodova.

Dolar ojačao 

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, šestoga zaredom, zbog mogućnosti povećanja kamatnih stopa. 

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,19 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,65 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0795 dolara. Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, za 0,7 posto, na 146,40 jena.

Jačanje dolara šesti tjedan zaredom zahvaljuje se solidnom rastu američkog gospodarstva, a uz to, podršku dolaru pruža kretanje prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice blizu najviših razina u 16 godina. 

 

27. travanj 2024 14:09