Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Natko Bošnjak (Ice Wonderland): Izazov je organizirati mnogo klizališta u isto vrijeme, često na udaljenim lokacijama

25. Prosinac 2023.
Natko Bošnjak, Ice Wonderlandfoto Ratko Mavar

Kad je Georgina Rodriguez, supruga Cristiana Ronalda, nedavno na svom profilu na Instagramu objavila snimke obiteljske idile na privatnom klizalištu ispred njihove kuće u Madridu, u fokus javnosti došao je hrvatski brend klizališta Ice Wonderland koji se krije iza tog pothvata i zahvaljujući kojemu su obitelj i djeca slavnoga nogometaša uživali u zimskim radostima. No poduzetnici Natko i Rahela Bošnjak u tom su poslu već više od deset godina te osim premium privatnih klizališta za javne osobe željne privatnosti, njihova su klizališta na brojnim adventima diljem Hrvatske i Europe. Natko je, radeći na sportskim natjecanjima, pa i onima na klizalištima, uvidio rast trenda klizališta na zimskim događajima i potrebu proširenja ponude. Prepoznao je priliku na tržištu i zaplovio u poduzetničke vode.

– Također, prije dvije godine otvorili smo svoj logistički centar i cijelu proizvodnju centralizirali u Hrvatsku. Tako su sad sva naša klizališta domaće proizvodnje – priča Natko Bošnjak, vlasnik i direktor Ice Wonderlanda, a ističe i da su s godinama širili svoju ponudu, širili su se i lokacijski, prvo na cijelu Hrvatsku, pa na regiju, zatim i Europu. Sada, kaže, dostavljaju ‘gdje treba‘.

– Počeli smo raditi sve veća klizališta, zahtjevnije ledene parkove i zadnje smo unazad par godina razvili svoju uslugu ekskluzivnih privatnih klizališta – pojašnjava Bošnjak put od početaka do suradnje s Ronaldovom ženom Georginom, do koje su došli putem preporuke, a čiji je jedini poseban zahtjev bio očuvati travnjak ispred kuće u Madridu.

Problemi s logistikom

Međutim, glavni biznis Ice Wonderlanda najam je i prodaja klizališta za javnu upotrebu tijekom adventa, gdje su klijenti gradovi ili agencije koje organiziraju događaje, hoteli, trgovački centri te skijališta.

– U Hrvatskoj su trenutačno naša klizališta na brojnim adventima, od Dubrovnika, Dalmacije, Istre, Zagreba, sjeverne Hrvatske. Unazad deset godina postavljali smo klizališta u skoro svim većim gradovima u Hrvatskoj, a montirali smo i isporučivali klizališta i za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Crnu Goru, Italiju, Englesku, Španjolsku, Njemačku, Bugarsku, Češku – nabraja Bošnjak.

image

Natko Bošnjak, Ice Wonderland. Klizalište kod Z CENTRA u Zagrebu

foto Ratko Mavar

Iako se s božićnim ukrasima i u blagdanskom okružju sve čini idilično, proizvodnja leda i postavljanje klizališta nije nimalo lak posao. A budući da malokoji grad danas nema svoje klizalište, koja se postavljaju u isto vrijeme godine – početkom adventa ili oko blagdana Svetog Nikole – izazov je tim veći. Ako je riječ o većim klizalištima, tzv. ledenim parkovima koji imaju i ledene tobogane, proces postavljanja vrlo je složen.

– Najveći izazov izrade, distribucije i postavljanja klizališta je logistika, s obzirom na to da postavljanja klizališta počinju u gotovo isto vrijeme prije adventa na svim lokacijama. U tako kratkom roku izazovno je organizirati tolika gradilišta, a najčešće se radi na jako udaljenim lokacijama. Za manja klizališta potrebna su tri do četiri dana montaže, za veća pet do šest ili više dana. I onda dolazimo do velike količine timova za montaže i puštanje u funkciju, na jako udaljenim lokacijama. Tako da su logistika i transport jako izazovni u tom razdoblju. Ako dodamo i vremenske uvjete – kiša, vjetar, snijeg – koji nekada znaju otežavati i produljiti cijeli proces, zimske sezone jako su zahtjevne. Mnogo je i drugih faktora na koje ne možemo utjecati, primjerice, zabranjen promet šleperima zbog vremenskih uvjeta, zabrana prometovanja vikendima u nekim zemljama Europe. No tijekom godina razradili smo odličnu logističku mrežu i poslovne procese tako da možemo pokriti cijelu sezonu i s klizalištima na brojnim disperziranim lokacijama – opisuje Bošnjak.

Izazovi klimatskih promjena

image

Georgina Rodriguez

Još jedan izazov za sve zimske aktivnosti klimatske su promjene. Tako su pri postavljanju privatnoga klizališta za Georginu Rodriguez u Madridu temperature tijekom dana dosezale 20 stupnjeva, što je otežalo dobivanje čvršćeg sloja leda. Bošnjak objašnjava da su, zahvaljujući više od deset godina iskustva postavljanja klizališta na jedan metar udaljenosti od mora, primjerice, na Hvaru, Dubrovniku, Makarskoj i Korčuli, doskočili i tom problemu.

– Međutim, po noći se temperatura spušta, pa na takvim lokacijama led najčešće radimo noću, a tijekom dana i najviših temperatura prekrivamo ga specijalnom aluminijskom folijom koja čuva led od visokih vanjskih temperatura. Također, vjetar i obilne kiše, ako se dogode tijekom montaže, ne idu nam baš prilog jer otežavaju i produljuju vrijeme montaže – objašnjava Bošnjak.

Kako biznis Ice Wonderlanda funkcionira tijekom zimske sezone, na što se fokusiraju tijekom ostatka godine te kako se bore s inflacijom i energetskom krizom koja nije u svakoj europskoj državi jednaka, pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

01. svibanj 2024 02:03