Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Kako rat u Ukrajini (ne) utječe na PP Pipo Čakovec, najveću ukrajinsku tvrtku u Hrvatskoj

21. Lipanj 2022.
Dubravko Folnovićfoto Ratko Mavar

Vlasnik Perutnine Ptuj – Pipo na samo je 50-ak minuta vožnje od Čakovca, ali u drugoj državi – u Ptuju. No, pravi vlasnik, MHP Holding Jurija Kosiuka znatno je dalje. Pipo je najveća hrvatska kompanija u ukrajinskom vlasništvu. Međutim, prema riječima predsjednika Uprave PP – Pipo Čakovca Dubravka Folnovića, situacija u Ukrajini ne utječe na poslovanje čakovečke tvrtke sa stajališta vlasništva.

- Perutnina Ptuj posluje potpuno samostalno, punim kapacitetom i u skladu sa zadanim poslovnim ciljevima. Naše poslovanje je stabilno i sigurno. Na razini Grupe Perutnina Ptuj osigurava nesmetanu opskrbu robom te u skladu s planom nastavlja s provedbom opsežnog investicijskog programa na razini PP Grupe, za što smo osigurali dugoročna financijska sredstva – odgovara Folnović.

Ipak, ukrajinska kriza itekako utječe na cijene. Već prošle godine značajno su porasle cijene energenata i osnovnih strateških sirovina (pšenica, kukuruz, soja i ulje), a početkom ove godine i dalje su na rekordnim razinama i svakodnevno rastu zbog situacije u Ukrajini, kaže Folnović. Uz rast cijena energije, to su razlozi zbog kojih je tvrtka, kao i cijela industrija,  primorana prilagođavati cijene mesa i proizvoda.

Tvrtka je protekle dvije godine, unatoč ograničenjima zbog pandemije, uspješno provela planirana ulaganja. Šest milijuna eura uloženo je u tvornicu u Čakovcu i udvostručen je kapacitet klaonice na 4.000 pilića na sat. - Istodobno je povećan broj uzgajivača, kooperanata s kojima surađujemo, uložili smo dodatna sredstva u obnovu naših šest farmi pilića i uspješno smo certificirali proizvodnju mesa bez upotrebe antibiotika. Danas godišnje, zajedno s našim kooperantima, uzgojimo preko 10 milijuna pilića – zaključuje Folnović.

image

Dubravko Folnović

foto Ratko Mavar

Oznaka 'antibiotic free' dobar je pokazatelj tehnologije i dobrobiti životinja. Za to je važan aspekt i kvaliteta hrane za životinje, koja povoljno utječe na strukturu mesa i proizvoda, objašnjavaju iz tvrtke I napominju kako istraživanja pokazuju da su Hrvati zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika EU, te da je domaćim konzumentima sigurnost hrane najvažnija pri odabiru. U PP Pipu Čakovec ponosni su i na oznaku 'Odabrale mame' koju nose hrenovke i kobasice Poli kao najbolje u pojedinačnoj kategoriji. Napominju i da je njihovo Međimursko pile ušlo među TOP 10 omiljenih hrvatskih brendova.

Srednjoročni plan Grupe Perutnina Ptuj je preuzimanje vodećih tržišnih udjela na svim tradicionalnim tržištima jugoistočne Europe, gdje imaju jake i prepoznatljive brendove. Sukladno tome, postavljeni su i u tijeku su investicijski projekti u Hrvatskoj.

- Ulaganje u silose i sušare u Hrvatskoj strateški je važno. To će nam omogućiti direktnu kupnju strateških sirovina od domaćih proizvođača, što će izravno utjecati na optimizaciju troškova. U Hrvatskoj ćemo ulagati i u povećanje primarne proizvodne baze, povećanje kapaciteta klaonica i modernizaciju proizvodnje. Do kraja godine, a najkasnije početkom 2023. ćemo realizirati dva kompleksa farmi na području sjeverne Hrvatske – najavljuje direktor PP Pipa Čakovec.

*Sutra: Poslovna scena Zadarske županije.

30. travanj 2024 19:03