Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prihodi Revoluta u 2022. prešli milijardu eura, ali dobit značajno pala

22. Prosinac 2023.
Nik Storonsky, Revolut

Nakon što je tek u 2021. godini, prvi put od osnutka 2015. godine, postala profitabilna, britanska fintech kompanija Revolut izvijestila je danas o rastu prihoda u 2022. godini na preko milijardu eura, ali i o značajno manjoj neto dobiti nego 2021.

Točnije, prihod ove kompanije sa sjedištem u Londonu povećao se na 1,08 milijardi eura, odnosno 45 posto u odnosu na 748 milijuna eura u 2021. godini, dok je neto dobit s gotovo 30 milijuna eura u 2021. skliznula na svega sedam milijuna eura.

U priopćenju se iz tvrtke nisu osvrnuli na pad neto dobiti, no istaknuli su da je povećanje prihoda dovelo Revolut ‘u poziciju održive profitabilnosti, pri čemu je tvrtka zabilježila 27 milijuna eura prilagođene EBITDA marže‘. To je također pad u odnosu na prvu profitabilnu 2021. godinu u kojoj je Revolut generirao čak 115 milijuna eura prilagođene EBITDA-e.

Međutim, kompanija je tijekom 2022. povećala bruto dobit – s 507 milijuna eura u 2021. na 740 milijuna eura u 2022. Iznos od 252 milijuna eura kompanija će reinvestirati u budući globalni rast.

Za razliku od 2021. kada je Revolut pretežito profitirao od booma tržišta kriptovaluta, kojima se trgovalo preko Revolutove aplikacije, tijekom 2022. godine vladalo je medvjeđe tržište kriptovaluta i dogodio se značajan pad investicijskih aktivnosti malih ulagača u kripto. No, s druge strane, u SAD-u i Europi rasle su kamatne stope, stoga je Revolut rekordne prihode ostvario od kamata na imovinu te depozita. Prihodi od kartica i konverzije valuta te pretplata također su prošle godine rasli.

Ne planiraju usporiti

Nik Storonsky, izvršni direktor Revoluta, izjavio je da rade na podnošenju zahtjeva za bankovnu licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je u tijeku te da uvode aplikaciju Revolut na nova tržišta. Prošlu godinu ocijenio je ‘sjajnom‘ za Revolut.

– Ojačali smo svoju financijsku poziciju, povećali našu bazu korisnika, predstavili više novih proizvoda, proširili se na nova tržišta i osnažili našu infrastrukturu rizika, usklađenosti i upravljanja. Nedavno smo premašili 35 milijuna korisnika na globalnoj razini, koji zajedno ostvaruju više od pola milijarde transakcija mjesečno, kao i pokrenuli Revolut 10, reviziju dizajna i izgleda aplikacije. Ovo su velika postignuća, ali ne planiramo usporiti. Cilj nam je biti deset puta bolji, premašiti 350 milijuna korisnika i mnogo više od toga – dodao je Storonsky.

Prošle je godine Revolut također udvostručio broj zaposlenih diljem svijeta, s tri tisuće na čak šest tisuća, a prema njihovim očekivanja, u 2023. godini Revolut bi mogao dosegnuti prihode od 1,9 milijarde eura te dvoznamenkastu maržu neto dobiti.

Predsjednik Revoluta Martin Gilbert dodao je da, unatoč izazovnoj makroekonomskoj i geopolitičkoj situaciji, 2022. godina bila je izvrsna za Revolut.

– Uložili smo značajna sredstva u naše proizvode, tehnologiju, rizik, usklađenost i upravljanje, uz održavanje stroge discipline rashoda. Ova se strategija isplatila jer su korisnici koristili naše proizvode više nego ikad prije, s povećanjem depozita od 71 posto i povećanjem broja korisnika od 55 posto – istaknuo je Gilbert.

U Hrvatskoj Revolut trenutno broji 350 tisuća korisnika i Hrvatska je time među 20 najvećih tržišta.

27. travanj 2024 11:58