Tvrtke i tržišta
StoryEditor

S novim bušotinama Ina povećava domaću proizvodnja plina za 10 posto

31. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

U narednom razdoblju domaća proizvodnja plina trebala bi se povećati, no te dodatne količine neće puno pomoći u zadovoljenju hrvatskih potreba. Zatvori li Rusija dotok plina prema Europi, Hrvatska unatoč LNG-u neće imati dovoljno plina, osim ako nam se ne smiluju strani zakupci LNG terminala i odluče plin prodati baš nama, a ne nekim drugim kupcima, o čemu je Lider nedavno pisao.

Iz Agencije za ugljikovodike su naveli da će nedavno otvorena bušotina za proizvodnju plina - IKA-B u sjevernome Jadranu proizvodit 150 000 m3 dnevno, dok bušotina Marica uskoro kreće sa proizvodnjom te će proizvoditi između 40 000 i 50 000 m3 dnevno.

- S ove dvije bušotine, INA će proizvoditi 200 000 m3 plina dnevno, što je 10 posto trenutačne proizvodnje Republike Hrvatske. Edison, koji je ostao prisutan na Jadranu sa INA-om ima zajednički projekt – bušotinu Irena, koja kreće sa proizvodnjom 2024. godine. Procjenjuje se da će Irena dnevno proizvoditi 550 000 m3 plina, što sa prethodno navedenim bušotinama, čini 25 posto ukupne proizvodnje plina u RH. INA od kolovoza kreće i u istražna bušenja na postojećim eksploatacijskim poljima, čime će sa pet novih platformi sigurno doprinijeti budućoj proizvodnji plina – naveli su iz Agencije za ugljikovodike.

Do nove proizvodnje ugljikovodika u Hrvatskoj u doglednoj budućnosti trebalo bi doći i na području Panonskog bazena u nekim od istražnih prostora na kojima istražuju kompanije INA- Industrija nafte d.d., Vermilion Zagreb Exploration te Aspect Croatia Kft.

- Očekivanja su da će kanadska kompanija Vermilion u narednom periodu privesti proizvodnji nove količine prirodnog plina s eksploatacijskih polja Berak i Cerić u istočnoj Slavoniji, a radi se o početnim količinama od 250 000 m3/d po bušotini. Također očekujemo i privođenje novih rezervi plina koje je istražnim aktivnostima, otkrila tvrtka INA d.d., a procijenjene početne količine su na nivou od 55 700 m3/d.

Očekujemo i da će ugovori potpisani 2020. godine s kompanijama Aspect Croatia Kft. i Vermilion Zagreb Exploration za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske biti jednako uspješni, ali naravno, moramo biti strpljivi i pričekati rezultate istraživanja. Naime, kompanije su potpisale ugovore 2020. godine, a onda smo se našli u pandemiji koja je usporila sve gospodarske aktivnosti globalno – kažu iz Agencije za ugljikovodike.

20. svibanj 2024 10:12