Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U godinu dana otvoreno 10 posto više građevinskih obrta, upravo takvi obrti najviše digli cijene

04. Kolovoz 2023.
Proteklih pet godina zabilježen je rast obrta u građevinarstvu za 48 posto, a majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji

Informacije o nedostatku kvalificiranih radnika poslovnom tjedniku poput Lidera svakodnevno stižu sa svih strana. Čak 24.500 radnika strukovnih zanimanja te 5800 inženjera građevinarstva, arhitekata, inženjera strojarstva i inženjera elektrotehnike manjka za energetsku obnovu zgrada u sljedećoj godini. Potvrđuju to rezultati istraživanja u okviru EU sufinanciranog projekta ‘CRO skills RELOAD‘ koje provodi Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s partnerima – Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Regionalnom energetskom agencijom Sjever i Zajednicom građevinskih škola Republike Hrvatske.

Uzmu li se u obzir i obnova od potresa (koja je još u tijeku) te sanacije šteta od nedavnih oluja koje su zahvatile Hrvatsku, brojke su još i veće.

Ipak, broj obrta u građevini je za 10 posto ili za 901 obrt veći u odnosu na lipanj prošle godine. Ukupno je riječ o 9641 obrtu koji zapošljavaju 13.563 radnika, a unazad pet godina zabilježen je rast obrta u građevinarstvu za 48 posto.

Majstora i dalje nema dovoljno

Najveći broj građevinskih obrta, njih 1248, se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja bilježi i najveći brojčani rast u odnosu na prošlu godinu odnosno 150 obrta više ili 13,7 posto više. Slijede je Istarska županija s 1151 građevinarskim obrtom i rastom u posljednjih godinu dana za gotovo 10 posto i 102 obrta više te Primorsko-goranska s ukupno 989 obrta u građevinarstvu i rastom od 8 posto i 72 obrta više. Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno imaju 1563 aktivna obrta u sektoru građevinarstva, unazad godinu dana postignut je rast od 12,8 posto te 177 obrta više.

– Unatoč rastu obrta u građevinarstvu od 10 posto i svih obrta ukupno od čak 8 posto, majstora nema dovoljno uslijed velike potražnje na tržištu i potrebe za obnovom i sanacijom šteta na nekoliko lokaciju u Hrvatskoj. Kao što naglašavam stalno – majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji – ističe Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Cijene najviše digli keramičari

Istraživanje portala Trebam.hr, provedeno u srpnju ove godine na 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske, pokazalo je da je četiri od pet obrtnika podiglo cijene svojih usluga, a najviše su ih podigli keramičari, tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari.

Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana. Cijene svojih usluga najviše su podigli izvođači adaptacije kupaonica (četvrtina za više od 30 posto) i stana (skoro polovica za više od 20 posto) i keramičari (četvrtina za više od 30 posto).

image
foto Trebam.hr

Ipak, istraživanje je otkrilo da je glavni razlog za povećanje cijena porast cijena sirovina i materijala. Zatim slijede poskupljenje struje i goriva te uvođenje eura.

Osim obrtnika, građevinara i majstora za energetska rješenja, portal je ovaj put u istraživanje uključio i pružatelje poslovnih i drugih usluga. Od ostalih usluga najviše su se povećale cijene za catering, a najmanje cijene usluga servisa za čišćenje i knjigovodstvenih servisa.

Nešto manje od polovice obrtnika i poduzetnika planira povećati cijene u narednim mjesecima.

Mladi, sreća je u vašim vještim rukama

Kako bi se doskočilo problemu nedostatka kvalificiranih radnika u graditeljstvu, najesen će Obrtnička komora Zagreb pokrenuti projekte stručnog usavršavanja i ažuriranja baze podataka za taj sektor.

Ukupno je u protekle tri godine položeno 375 ispita o stručnoj osposobljenosti u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je svake godine najviše keramičara, u trogodišnjem periodu ukupno njih 300. U istom razdoblju položena su 144 majstorska ispita u zanimanjima iz sektora graditeljstva, pri čemu je najviše soboslikara/ličilaca (56) i zidara (44), a najmanje krovopokrivača (5).

No Kratohvil potvrđuje da je svijest u javnosti o tome da su majstori sve traženiji (i plaćeniji) sve snažnija, najvažnije kod roditelja i mladih, pa tako raste i interes za strukovnim zanimanjima.

– Primjerice, u 2022./2023. godini je zabilježen porast upisa u zanimanja zidar i fasader, uz kontinuirano visok interes za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera. Pozivam mlade da se odluče za strukovna zanimanja – uspjeh, ali i poslovna i privatna sreća je tada gotovo potpuno u vašim vještim rukama – zaključuje Kratohvil.

23. travanj 2024 16:14