Život
StoryEditor

Ovo je top deset najboljih aerodroma na svijetu

25. Travanj 2023.
Skytrax objavila je listu najboljih aerodroma na svijetu, a 12. put na prvo je mjesto zasjeo singapurska zračna luka Changi

Istraživačka kompanija specijalizirana za avio-prijevoz, Skytrax objavila je listu najboljih aerodroma na svijetu, a 12. put na prvo je mjesto zasjeo singapurska zračna luka Changi. Od 2013. do 2020. taj je aerodrom držao čvrsto prvo mjesto, a potom su ga nakratko zamijenili aerodromi Hamad International Airport u Dohi i tokijski Haneda.

Changi se može pohvaliti s kapacitetom od 85 milijuna putnika, činjenicom da na njega slijeće čak 90 avio-kompanija i da povezuje 140 svjetskih gradova, a njegova lifestyle sekcija je od otvaranja 2019. osvojila 25 nagrada. Globalni putnici koji sudjelovali u Skytraxovom istraživanju Changi su proglasili najboljim u kategoriji najboljeg aerodroma u Aziji, najboljeg aerodrom na svijetu u kategoriji blagovanja (dining) i razonode (leisure amenities).

Nedodirljivi Changi

Ispitanici su prilikom ocjenjivanja u obzir uzimali različite faktore od mogućnosti šopinga, check-ina, dolazaka, transfera, sigurnosti i sl. Doha Hamad International Airport je na drugom mjestu, a slijede ga Haneda Airport u Tokiju i južnokorejski Incheon International Airport.

U popis top deset najboljih aerodroma ušli su i pariški (peto mjesto) te glavne zračne luke u Istanbulu (šesto mjesto), Munchenu (sedmo mjesto) i Zurichu (osmo mjesto). Na devetom je još jedan japanski aerodrom, Narita International Airport, dok je na desetom španjolski Madrid-Barajas.

Najuslužnije zaposlenike ima seulski Incheon Internatonal Airport dok je kineski Shenzhen Bao International Airport, najviše poboljšan. Ovogodišnji je pobjednik od otvaranja 1981. prikupio čak 660 nagrada, a u tijeku je izgradnja novog terminala za dodatnih pet milijuna putnika godišnje.

U postojeća četiri, mogu se pronaći fitness dvorana, tuševi, prostorije za spavanje, bazen i 16-metara visoka igraona za djecu. Trgovački kompleks Jewel Changi Airport proteže se na deset katova, na njih sedam su tematski vrtovi, čak 2 tisuće stabala i najveći vodopad na zatvorenom.

Top deset najboljih svjetskih aerodroma

  1. Changi International
  2. Doha Hamad
  3. Tokyo Haneda
  4. Seoul Incheon
  5. Paris CDG
  6. Istanbul
  7. Munich
  8. Zurich
  9. Tokyo Narita
  10. Madrid Barajas
26. travanj 2024 14:44