Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Varteks više ne vidi korist od burze

08. Studeni 2023.
Varteks prodavaonica

Sa Zagrebačke burze odlazi još jedna dionica. Čuvena varaždinska tekstilna kompanija Varteks – jedan od nekolicine preostalih proizvođača odjeće – objavio je poziv na glavnu skupštinu 15. prosinca na kojem će se raspravljati i o prijedlogu odluke o povlačenju više od pet milijuna dionica sa Zagrebačke burze.

Kako stoji u prijedlogu odluke, Varteks se obvezuje da će od svih dioničara koji glasuju protiv ove odluke otkupiti njihove dionice u roku tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar uz pravičnu naknadu. Ta naknada definira se kao prosječna cijena ostvarena u burzovnom trgovanju u zadnja tri mjeseca prije objave poziva na skupštinu.

Međutim, dionicama Varteksa slabo se trguje. U zadnja tri mjeseca trgovalo se svega 12 dana, a posljednja transakcija zabilježena je 30. listopada kada je za svega 140 eura kupljeno 400 dionica po 0,35 eura. Zakon u slučaju povlačenja nelikvidne dionice – koja se definira kao dionica s kojom je trgovano manje od trećine trgovinskih dana u zadnja tri mjeseca – propisuje da se pravična naknada određuje elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice.

Više o razlozima delistiranja za Lider je pojasnio član Uprave Dražen Dobiš, koji kaže kako je glavni razlog što kompanija ne vidi nikakve koristi od daljnjeg uvrštenja na burzi. - Naime, moramo plaćati održavanje uvrštenja, dionicom se slabo trguje, a trenutno smo deficitarni s likvidnošću. Ukratko, radi se o smanjenju troška - kazao je Dobiš za Lider.

Bez nove investicije rezanje troškova neće imati efekta

Prema ranijim medijskim napisima i istupima Dražena Dobiša, Varteks je već duže vrijeme u nezavidnoj financijskoj situaciji, unatoč činjenici što temeljno poslovanje pokazuje da ima perspektivu. Podaci iz financijskog izvješća za treće tromjesečje pokazuju da je Varteks na razini grupe u prvih devet mjeseci ove godine ostvario poslovne prihode od 9,6 milijuna eura što je 8,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Prihodi od prodaje dosegli su 9,4 milijuna eura što je devet posto manje nego lani. U vlastitoj maloprodajnoj mreži ostvaren je prihod od 5,66 milijuna eura što je 22 posto manje nego lani. Međutim, na stranim tržištima ostvaren je prihod od 2,74 milijuna eura što je 13 posto više. Najveći izvoz ostvaren je u Italiju i Švedsku gdje je zabilježena prodaja od 2,3 milijuna eura.

Novac za proizvodnju kolekcije za sezonu jesen-zima je pronađen, no sada je problem pronaći novac za sezonu proljeće-ljeto, kazao nam je Dobiš. - I dalje radimo na unutarnjem smanjenju troškova, ali dolazimo do praga kada bez nove investicije rezanje troškova više neće imati efekta - naglašava Dobiš.

Najveći uteg za Varteksovu budućnost jest što je dogovor razlučnih vjerovnika oko raspodjele sredstava iz budućih prodaja preostale imovine s kojom Varteks raspolaže u procijenjenoj vrijednosti oko 23 milijuna eura i dalje na mrtvoj točki. Naime, od prodaje zemljišta Kauflandu krajem 2022., pa sve do danas, vjerovnici nisu postigli dogovor o raspodjeli sredstva iz budućih prodaja, a koji bi jamčio opstojnost Varteksa.

Kako je ljetos kazao Dobiš u intervjuu Poslovnom dnevniku, vjerovnici zastupaju tezu da Varteksu ne treba pripasti ništa dok se oni ne naplate, što za kompaniju nije opcija jer u tom slučaju ne vidi razlog za prodaju imovine. Dobiš za Lider kaže kako i dalje nema nikakvog pomaka po tom pitanju.

27. travanj 2024 06:52