Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Više od 200 milijardi dolara Appleove tržišne kapitalizacije nestalo u par dana

09. Kolovoz 2023.
Mnoge od špijunskih aplikacija napravljene su za Android, budući da je na taj operativni sustav lakše postaviti zlonamjernu aplikaciju nego na one koje pokreće iOs (npr. iPhone) jer takvi uređaji imaju stroža ograničenja o tome kakve se aplikacije mogu instalirati i kojim podacima se može pristupiti

Zbog veličine Applea i mali pad cijena njegovih dionica izgleda prilično značajan u smislu tržišne kapitalizacije. Međutim, nedavni pad je bio velik i prema povijesnim standardima tvrtke. Turbulencije su počele 3. kolovoza kada je Apple izvijestio da je njegova prodaja iPhonea znatno ispod procjena Wall Streeta za lipanjsko tromjesečje, što je dovelo do pada ukupnih prihoda tvrtke za 1 posto u odnosu na prošlu godinu, na 81,8 milijardi dolara.

Iako je Apple posljednjih godina povećao prihode u segmentu usluga—dodajući milijarde svojoj vrhunskoj liniji iz App Storea, iCloud usluga, kao i Apple Musica, Apple TV+ i Apple Paya—prodaja iPhonea još uvijek čini otprilike 50 posto ukupnog prihoda. Kao rezultat ovog oslanjanja na Iphone, pad prodaje doveo je pada vrijednosti dionice.

Analitičari Rosenblatta označili su Appleove dionice kao ‘neutralne‘ prebacivši ih tako s oznake ‘kupovati‘, tvrdeći da je tvrtka upala u fazu usporavanja.  I analitičar Loop Capitala Ananda Baruah također je smanjio svoju ocjenu na ‘držati‘ s ‘kupovati‘, napominjući da su Appleove trenutne smjernice prihoda ugrožene ako prodaja iPhonea ne poraste tijekom nastavka godine.

Teško tromjesečje

Iza nas je teško tromjesečje za cjelokupni Appleov posao prodaje hardvera. Prihodi od iPhonea pali su 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu na 39,7 milijardi dolara, prihodi od Maca su pali 7,3 posto na 6,8 milijardi dolara, dok su prihodi od iPada pali su 19,8 posto na 5,8 milijardi dolara. Još jedan razlog nedavne rasprodaje dionica Applea bile su smjernice uprave koje su bile slabije od očekivanih, navode analitičari.  Za rujansko tromjesečje, Apple je rekao da očekuje da će bruto profitne marže biti između 44 i 45 posto, uz stalan do nešto sporiji godišnji rast prihoda. I dok bi se prihodi segmenta iPhonea i usluga mogli malo ubrzati, financijski direktor Applea Luca Maestri rekao je kako očekuje da će prihodi za Mac i iPad nastaviti padati tijekom cijele godine.

Visoko vrednovanje

Appleova bogata procjena treći je ključni razlog zašto je dionica pod pritiskom, prema analitičarima. Unatoč tri uzastopna tromjesečja pada prihoda, dionice Applea porasle su za 51 posto od početka godine. Čak i nakon nedavnog pada cijene dionica, Apple još uvijek trguje s otprilike 30 puta većom zaradom. Za usporedbu, S&P 500 trguje s otprilike 20 puta većom zaradom, prema podacima WSJ-a.

Neki analitičari ističu Appleove mjere rezanja troškova i rastuće prihode od usluga s visokom maržom kao razlog za plaćanje premije za dionice, napominjući da je ukupni neto prihod porastao 2,3 posto na 19,9 milijardi dolara u lipanjskom kvartalu, dok su prihod od usluga skočili za 8 posto na rekordno visokih 21,2 milijarde dolara.

Posljednje tromjesečje Applea bilo je dovoljno da prestraši ulagače, ali reakcija analitičara s Wall Streeta bila je podijeljena, s mnogim velikim imenima koja su ostala optimistična u pogledu dugoročnih izgleda tehnološkog diva unatoč nedavnim problemima. Dok se ulagači plaše da je pad prodaje iPhonea pokazatelj opadanja potražnje za Appleovim najvažnijim proizvodom, optimistični analitičari primjećuju da su, na bazi konstantne valute, prihodi segmenta iPhonea zapravo porasli 1,4 posto  u odnosu na prošlu godinu u prošlom kvartalu. Na primjer, prihodi od iPhonea u Kini porasli su za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu u drugom tromjesečju, a veliki rast je zabilježen i u Indiji, iako iz Applea nisu obavili točne brojke.

Iako je većina analitičara optimistična u vezi s dugoročnim izgledima Applea, neki se brinu da bi moglo doći do većeg pada u kratkom roku zbog visoke procjene vrijednosti tvrtke i pada prihoda.

UBS-ov analitičar David Vogt primijetio je da unatoč ‘razočaravajućoj‘ prodaji hardvera, Apple trenutno trguje s premijom od otprilike 50 posto u odnosu na S&P 500.

01. svibanj 2024 16:08