Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Vlasnik Zvečeva prodao dionice tvrtki iz Dubaija koja je povezana s ruskim prehrambenim divom

26. Ožujak 2024.
Dosadašnji vlasnik požeške tvornice slatkiša Zvečevo Zdravko Alvir prodao je dionice kompaniji koja je povezana s velikom ruskom prehrambenom kompanijom. U utorak je na Zagrebačkoj burzi objavljena obavijest da je za tvrtku Flexway Adriatic nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Zvečeva.
 
Naime, Flexway Adriatic sklopio je danas ugovor o kupnji dionica sa Zdravkom Alvirom. Radi se o dva paketa: jedan sadrži 213.167 redovnih dionica serija A, a drugi 74.562 dionice serije B. Ukupno se radi o 75,24 posto udjela u Zvečevu.
 
Po kojoj je cijeni Flexway Adriatic kupio dionice nije poznato pa treba pričekati ponudu za preuzimanje koju će ta tvrtka objaviti. Inače, posljednja burzovna cijena dionice Zvečeva iznosi 8,10 eura, a zabilježena je 23. veljače. Ovom transakcijom Zdravko Alvir izašao je iz vlasništva, pokazuju podaci Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), s obzirom da je broj dionica u većem paketu jednak njegovoj vodećoj poziciji među dioničarima slavonskog konditora.
 
Podsjetimo, Zdravko Alvir bio je predsjednik uprave Zvečeva od 2001. do 2014., kada je poziciju prvog čovjeka, preuzimanjem prokure prepustio Marinu Pucaru koji je preminuo početkom 2021. godine. Nakon  Pucarovog odlaska s vodeće pozicije u Zvečevu, u rujnu 2016. vratio se u ured predsjednika Uprave, a 2019. se povukao na savjetničku poziciju. Kompanija je u to vrijeme prolazila financijske dubioze iz kojih je uspješno izašla 2022. završetkom predstečajne nagodbe. Prošlu je godinu Zvečevo zaključilo s prihodima od 14,5 milijuna eura, 37 posto više nego godinu ranije. Osjetno je smanjen i gubitak, sa 842 tisuće eura u 2022. na 174 tisuće eura u prošloj godini.
 
Je li poboljšanje poslovanja isključivi motiv za ulazak Flexway Adraitica, za sada je nejasno. Kako stoji u obavijesti o nastanku ponude za preuzimanje, ta je tvrtka osnovana u prosincu  prošle godine, a osnivač je Flexway DMCC iz Dubaija čiji je vlasnik ruski milijarder Denis Štengelov. Ta je pak tvrtka osnovana krajem kolovoza 2020. godine. Flexway Adriatic zastupa Ilija Karamatić koji je u Hrvatskoj i direktor trgovačke tvrtke QP5 Europe kojoj je osnivač ruska kompanija KDV, također u vlasništvu Štengelova, stoji u sudskom registru. Štoviše, u Karamatićevim kontaktima stoji i njegova e-mail adresa u KDV-u.
 
KDV je ruski prehrambeni div koji proizvodi od grickalica, preko biskvita i industrijskih kolača, do tjestenine i napitaka. Kompaniji je sjedište u Tomsku, a proizvodni portfelj sastoji se od, kako se navodi, 16 robnih marki koje se proizvode u 10 tvornica širom Rusije. Kako stoji na njihovoj internetskoj stranici, KDV proizvodi više od 350 različitih proizvoda koji se prodaju širom Rusije, a dio se i izvozi.
 
Štengelovu imovinu Forbes procjenjuje na 1,3 milijarde dolara. Štengelov potječe iz okolice Tomska, sibirskog grada udaljenog od Moskve oko 3500 kilometara. Dio života proveo je i u Australiji. U poduzetničke vode krenuo je trgovanjem suncokretovim sjemenkama, a 1997. s partnerima je kupio prvu tvornicu slatkiša u Jaškinu. Osim KDV-a, Štengelov kontrolira i maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću trgovina širom Rusije. 
27. travanj 2024 13:14