Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zbog rasta inflacije Wall Street prošlog tjedna pao, dolar ojačao peti tjedan zaredom

18. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 38.627 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 5.005 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 15.775 bodova. Nakon pet tjedana rasta, indeksi su prošloga tjedna pali jer je inflacija u SAD-u neočekivano porasla u prvom mjesecu ove godine.

Izvješće, objavljeno u utorak, pokazalo je da su u siječnju potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali. Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u ožujku početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvješća o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u svibnju. Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u svibnju iznose manje od 50 posto.

– Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su tjedana na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo – kaže Bob Elliott, direktor u tvrtki Unlimited Funds.

Za razliku od Wall Streeta, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima europskih kompanija, ali i korekciji cijena, s obzirom da su u prethodna dva tjedna pale. Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 7.711 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 17.117 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.768 bodova.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,15 posto, na 104,26 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti ojačala 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 dolara. Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 150,20 jena. Jačanje dolara peti tjedan zaredom također je uslijedilo nakon izvješća o rastu inflacije u SAD-u u prvom mjesecu ove godine. 

27. travanj 2024 09:52