Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zoran Ković (Dukat): Naša je odgovornost pozitivno utjecati na dobrobit okoliša i svih dionika

31. Prosinac 2023.
Zoran Ković
piše: Zoran Ković

Uloga koju imamo kao vodeća mliječna industrija i otkupljivač mlijeka te jedan od najboljih poslodavaca u zemlji za nas je iznimna čast, ali i velika odgovornost. Ona podrazumijeva da svojim poslovanjem znatno utječemo na dobrobit svojih zaposlenika, kooperanata – farmera, potrošača, okoliša, kao i svih uključenih u lanac opskrbe našim proizvodima.

To već godinama vrlo ozbiljno shvaćamo i u skladu s time prilagođavamo poslovanje u smjeru održivosti. Tako ulažemo u osuvremenjenje i optimizaciju svojih proizvodnih procesa, koji, među ostalim, trebaju rezultirati manjim ugljikovim otiskom, te uvodimo i provodimo različite društveno odgovorne inicijative u koje uključujemo brojne dionike i osvještavamo javnost o važnoj ulozi koju svatko od nas ima u očuvanju okoliša.

Zato smo dio svog angažmana u 2023. godini usmjerili prema održivosti i ESG projektima kojima smo nastavili ostvarivati svoju strategiju odgovornog rasta i na različite načine ulagati u okružje u kojem poslujemo.

Vrlo važan dionik na tom području naši su farmeri i poticanje primarne proizvodnje mlijeka na našem otkupnom području, što je iznimno važno i za Dukat i za revitalizaciju ruralnih sredina. Zato smo pokrenuli program subvencioniranja nabave tisuću junica za svoje kooperante, što je već pokazalo prve rezultate pa ga nastavljamo i u sljedećoj godini. Uz to, nakon velikih ulaganja u povećanje otkupne cijene mlijeka tijekom prošle godine, i ove smo nastavili podupirati rad svojih farmera. Upravo su naša ulaganja u otkupnu cijenu mlijeka utjecala na znatno višu prosječnu cijenu litre otkupljenog mlijeka u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama Europske unije.

Najveće plaće u branši

Jedno od Dukatovih stalnih opredjeljenja za smanjenje utjecaja na okoliš jest smanjenje količine plastike u ambalaži naših proizvoda. Kako procese s tim ciljem kontinuirano provodimo i unaprjeđujemo, danas možemo reći da smo u posljednje tri godine iz pakiranja svojih proizvoda uklonili 32 tone plastike. Nastavili smo također smanjivati svoj ugljikov otisak, posebice u dijelu transporta i logistike, daljnjim optimiranjem proizvodnih procesa i korištenjem Sunčeve energije u zagrebačkoj i bjelovarskoj tvornici. S ulaganjem u obnovljive izvore energije nastavljamo i u sljedećoj godini, kad planiramo instalirati fotonaponske elektrane na skladišta u Splitu, Zadru i Puli te broj solarnih elektrana povećati na pet. Zadovoljni smo i rezultatima svojeg projekta kružnoga gospodarstva, jedinstvenog u industriji, kojim otpadna višeslojna kartonska ambalaža iz naših pogona postaje sirovina za proizvodnju papirne konfekcije kojom se koristimo u toaletima i radnim prostorima.

Uspješno smo priveli kraju veliki trogodišnji investicijski ciklus pokrenut radi osuvremenjenja svoje zagrebačke tvornice i tako zaključili projekt u koji smo ukupno uložili dvadeset milijuna eura.

Ulaganjem u plaće, edukacije i unaprjeđenje radnih uvjeta svojih zaposlenika nastavljamo osnaživati poziciju jednog od najboljih poslodavaca u zemlji. Taj status potvrđuje najnoviji, treći certifikat ‘Poslodavac partner‘ i prvi put stečeni certifikat ‘Above & Beyond‘, koji Dukat svrstava u deset posto najboljih poslodavaca u zemlji. Uz potvrđenu izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima, zahvaljujući sustavnom ulaganju u materijalna prava zaposlenika u posljednje dvije godine, danas Dukat ima najveću prosječnu plaću u prehrambenoj industriji.

Uza sve to ove smo se godine posebno usmjerili na provedbu edukativnih društveno odgovornih projekata kojima motiviramo građane svih dobnih skupina da nam se pridruže u aktivnostima kojima zajedno pozitivno utječemo na okoliš. Tako smo nastavili svoju posvećenost obnovi šuma u sklopu najvećega pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja ‘Volim šume!‘. I ovogodišnje, drugo izdanje pošumljavanja započeli smo zahvaljujući izvrsnom odazivu učenika i predškolaca na istoimeni likovni natječaj u sklopu kojega je prikupljen rekordan broj dječjih radova na temu šume.

Nakon prošlogodišnjega, prvog vala pošumljavanja, ove smo jeseni počeli saditi novih 11 tisuća sadnica. Godinu ćemo zaključiti s ukupno 21 tisuću posađenih sadnica i gotovo 70 tisuća četvornih metara pošumljene površine. Na tome ne stajemo: sljedeće godine sadimo dvije sadnice za svaki primljeni dječji crtež pa očekujemo da ćemo do kraja 2024. godine imati ukupno 43 tisuće posađenih sadnica. Raduje nas što možemo reći da smo oko te inicijative okupili djecu, učitelje i odgojitelje, roditelje, ali i Dukatove zaposlenike, koji volonterski sudjeluju u sadnjama, i da su svi oni ključ uspjeha toga velikog projekta.

Projekt ‘Hrana se ne baca‘

Posebno smo ponosni na to što smo, kao najveća mljekara i jedan od najvećih proizvođača hrane u zemlji, ove godine učinili još jedan korak naprijed u osvještavanju građana o odgovornom odnosu prema hrani. U rujnu smo pokrenuli veliki nacionalni višegodišnji edukativni projekt ‘Hrana se ne baca‘ kao logičan nastavak svojih dosadašnjih aktivnosti u smanjivanju otpada od hrane. Obuhvatio je veliko istraživanje koje nas je osvijestilo o problemu bacanja hrane i poslužilo kao polazište za stvaranje bogate baze edukativnog i inspirativnog sadržaja na istoimenoj online platformi – www.HranaSeNeBaca.hr.

U suradnji s Centrom za edukaciju i informiranje potrošača proveli smo edukativne radionice za zaposlenike u svojim tvornicama u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. Ovogodišnje aktivnosti upravo smo uspješno priveli kraju organizirajući za javnost besplatno prikazivanje višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma ‘Just Eat It: A Food Waste Story‘, koje smo također organizirali u tri grada u kojima se nalaze naši proizvodni pogoni. Na ukupno četiri projekcije okupili smo više od četiri stotine građana koji su povratnim informacijama potvrdili naše uvjerenje kako je ta edukativna inicijativa iznimno potrebna u našem društvu i kako može utjecati na važne promjene na razini pojedinca – a u Dukatu vjerujemo da upravo s te razine sve počinje. 

27. travanj 2024 15:31