Ukratko
StoryEditor

Dubrovnik EXPO 23 po prvi puta će se paralelno odvijati i virtualno, putem inovativne online platforme ‘VirtuEXPO Dubrovnik‘

18. Listopad 2023.
Dubrovnik Expofoto Fabijan Drnas

Nakon što su se u dvije godine održavanja profilirali kao ishodišna točka prikupljanja informacija o daljnjem obrazovanju i profesionalnom razvoju za mlade iz Hrvatske i susjednih zemalja, krajem listopada očekuje nas DUBROVNIK EXPO 23.

Centralni događaj međusektorske suradnje u području obrazovanja Dubrovnik EXPO 23, koji će se 26. i 27. listopada prvi put održati u Studentskom domu Dubrovnik, ostvarit će dolazak više od 3500 maturanata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na događaju će sudjelovati više od 60 srednjih škola, 22 obrazovne institucije, 20 regionalnih centara kompetentnosti, više od 30 tvrtki te predstavnici ureda EP u HR, predstavništva EK u HR, AMPEU, Ured za udruge i brojni drugi.

Događaj je podijeljen na Uni zonu s obrazovnim institucijama, Excellence zonu s Regionalnim centrima kompetentnosti, EU zonu, Business i Gastro zonu.

Kao i protekle dvije godine, organizatori pripremaju i bogat panel program na kojem će sudjelovati renomirani predstavnici obrazovnih institucija i gospodarstvenici iz redova turizma i ugostiteljstva, zdravstva, poljoprivrede, strojarstva, elektrotehnike i različitih sektora ekonomije, a prilika je to za doznati sve ono što vas zanima o važnosti i budućnosti obrazovanja, ali i odabira najboljeg studijskog programa ovisno o osobnim afinitetima i talentima.

Paneli i predavanja na vrlo aktualne i raznolike teme primjerice ”Umjetna inteligencija - prednosti i izazovi”, “Ekologija kao Business model”, “Starenje stanovništva i potreba za medicinskim osobljem”, “Budućnost radne snage u turizmu i ugostiteljstvu”, “Usklađenost obrazovanja i potreba na tržištu rada” ili “Kreativne industrije slobodnog vremena” održat će neki od najrelevantnijih predavača i stručnjaka u području gospodarstva i obrazovanja, a očekuje nas i panel “Europska godina vještina” na kojem će jedna od govornica biti potpredsjednica Europskog parlamenta, Dubravka Šuica.

Kako bi ovaj važan događaj učinili što dostupnijim, sudjelovanje je besplatno za sve učenike završnih razreda, a organizator, Centar za karijere mladih Dubrovnik participira u trošku autobusnog prijevoza kroz dva dana održavanja manifestacije Dubrovnik EXPO 23. Svi sudionici moći će se osvježiti i okrijepiti u gastro zoni po povlaštenim cijenama, a Expo narukvica ujedno je i ulaznica u muzeje i na gradske zidine, kao i karta za javni gradski prijevoz. 

Kako bi se išlo ukorak s globalnim trendovima, Dubrovnik EXPO 23 po prvi puta će se paralelno odvijati i virtualno, putem inovativne online platforme ‘VirtuEXPO Dubrovnik‘. Tvrtke i obrazovne institucije kroz virtualne izlagačke prostore predstaviti će sve ključne informacije potrebne mladima za osobni, profesionalni i društveni razvoj. Također, ovim će putem cijeli događaj poprimiti još šire značenje i veću vidljivost za buduće studente iz cijele regije.

- Od prve godine, naš je cilj mladima olakšati jedan od najizazovnijih perioda u životu, onog u kojem donosimo odluku o izboru fakulteta ili daljnje edukacije. Treću godinu za redom, a prvi put u Studentski dom Dubrovnik u Dubrovnik  dovodimo ponajbolje hrvatske obrazovne institucije ali i brojne gospodarstvenike, ne bi li mladi iz ovog dijela Hrvatske, ali i BiH i Crne Gore odabrali najbolje za sebe, a veseli nas činjenica da ih ove godine očekujemo više od 3500. To nam je najveća motivacija, da ovim putem nastavimo i dalje u vjeri da je obrazovanje najvažniji resurs i ulog za budućnost - ističe Marko Žmirak, predsjednik CKM Dubrovnik.

Partneri događaja su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Agencija za mobilnosti i programe EU, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Dubrovačko- neretvanska županija, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Dubrovački muzeji.

Više informacija je dostupno na internetskoj stranici te na službenim Facebook i Instagram stranicama.

26. travanj 2024 16:41