Ukratko
StoryEditor

GO2BIM razveselio svoje zaposlenike sjajnim pogodnostima

17. Travanj 2023.
Branimir Gospić, Ivan Cigrovski, Hrvoje Katić

Da bi se dodatno pozicionirao kao poželjan poslodavac, privukao i zadržao vrhunske talente te na autentičan način odgovorio na potrebe svojih zaposlenika, GO2BIM postao je korisnik platforme Moontop iza koje stoji domaća inovativna kompanija koja kreira programe pogodnosti za zaposlenike.

Hrvatska tvrtka GO2BIM, čije je sjedište u Hrvatskoj, ­posluje od 2014. godine i zapošljava više od trideset stručnjaka. Specijalizirana je za 3D lasersko skeniranje objekata, izradu 3D BIM i 2D projektne dokumentacije postojećeg stanja građevina te kontrolu kvalitete. Danas posluje na svim kontinentima osim na Antarktici.

Raspolaže suvremenom opremom za lasersko skeniranje, dronovima za fotogrametrijsko snimanje te najnovijom programerskom i računalnom opremom za obradu velike količine podataka u najkraćem roku.

image
foto

Projektna dokumentacija postojećeg stanja (BIM)

Proces koji se temelji na 3D modelu koji projektantima u arhitekturi, inženjerstvu i graditeljstvu pruža uvid i alate za učinkovitije planiranje, projektiranje, gradnju zgrada i infrastrukture te upravljanje njima – BIM (Building Information Modeling) – sadržava dodatne informacije kao što su vrsta i količina ugrađenoga građevnog materijala, detalji o ugrađenoj opremi i raznim sustavima (npr. sustavima grijanja/hlađenja), vatrozaštiti, vodovodu, odvodnji i drugi.

image
foto

Prednosti laserskog skeniranja i BIM tehnologija

Danas je adaptacija i prenamjena postojećih objekata najvažniji dio građevinskog sektora. Kako bismo objekte obnovili i nadogradili najnovijim tehnološkim sustavima, potrebno je pri planiranju i projektiranju izraditi vrlo preciznu dokumentaciju postojećeg stanja jer dostupna dokumentacija uglavnom je zastarjela ili nedovoljno kvalitetna.

Lasersko skeniranje omogućuje nam da u vrlo kratkom roku prikupimo velike količine prostornih podataka. Brzina i preciznost prikupljanja takvih podataka nemjerljive su u odnosu na klasična ručna mjerenja, posebno pri mjerenju kompleksnih i teško dostupnih dijelova objekata. Preciznost laserskog snimka iznosi oko ± 1 mm, zbog čega na vrijeme možemo uočiti deformacije i provjeriti integritet građevine.

Izradom BIM dokumentacije na temelju laserske snimke (point clouda) obogaćujemo prikupljene informacije iz lasera dodatnim informacijama. Takva dokumentacija, osim 3D geometrije, sadržava i informacije o vidljivim materijalima, ugrađenoj opremi, instaliranim sustavima i dr. Finalni je proizvod BIM model koji služi kao podloga za kreiranje vrlo precizne projektne dokumentacije.

Takva dokumentacija znatno ubrzava projektiranje i gradnju, što donosi velike financijske uštede.

Kontrola kvalitete

Tijekom posljednjih desetljeća tehnologije planiranja, projektiranja i gradnje uvelike se razvijaju. Osobito velik rast zabilježen je u razvoju CAD i BIM alata koji pomažu u projektiranju i kontroli izvedenog stanja. Načini kontrole i točnost kvalitete i dalje se najčešće temelje na ručnom mjerenju karakterističnih točaka i pozicija. Izmjerene točke uspoređuju se s točkama CAD ili BIM digitalnih modela kako bi se uočilo odstupanje i uklapanje određenog elementa u odgovarajući digitalni model.

Budući da su današnji objekti vrlo kompleksni, potrebno je osigurati brži i točniji način snimanja postojećeg stanja. Korištenjem modernoga laserskog 3D skenera iščitavamo prostorne informacije u obliku oblaka točaka (point cloud). Takva snimka sadržava sve vidljive elemente snimanog područja.

Preklopom projektiranog modela i laserske snimke vrlo jednostavno možemo analizirati i otkriti razlike između dokumentiranih/projektiranih i stvarno izvedenih situacija.

Referencije

Tijekom relativno kratkog, ali vrlo uspješnog poslovanja tvrtka u portfelju ima više od 1500 projekata, od kojih su neki od najvažnijih Termoelektrana Plomin, 3D model grada Vodnjana, Gradska knjižnica grada Zagreba – Paromlin i sportska dvorana Sutinska vrela.

Partneri Hrvoje Katić Ivan Cigrovski ističu da su stručni i motivirani zaposlenici najveća snaga njihove kompanije te da su uvijek okrenuti unaprjeđivanju svojeg poslovanja i digitalizaciji, stoga su prepoznali Moontop kao izvrstan alat kako bi privukli i zadržali izvrsne zaposlenike te na najbolji način iskoristili neoporeziva primanja.

Moontop je marketplace za razvoj, prodaju i pružanje digitalnih pogodnosti, zapravo pokretač brze, digitalne i jednostavne organizacije pogodnosti.

Zaposlenicima je na raspolaganju aplikacija za iOS i Android u kojoj imaju jednostavan pregled svih dodijeljenih pogodnosti, zaprimaju obavijest o danim pogodnostima, s pomoću nje ih iskorištavaju na terenu te imaju uvid u povijest svih kupnji.

GO2BIM personalizira vlastiti program pogodnosti samostalno definirajući:

  • popis zaposlenika koji sudjeluju u programu
  • pogodnosti koje žele iskoristiti
  • mjesečni proračun po svakoj pogodnosti i zaposleniku.

Sjajno je što zaposlenici na popis želja mogu dodati omiljena prodajna mjesta koja žele na aplikaciji i na kojima žele iskorištavati pogodnosti, primjerice omiljene sportske objekte, salone ljepote (makeup, wellness i frizerske salone), restorane, mesnice, ribarnice, trgovine mliječnih proizvoda, voćarnice itd.

Ako i vi želite imati sjajan program pogodnosti, informirajte se dodatno na www.moontop.app.

Ako pak želite postati dio tima GO2BIM-a, javite se na Naš tim – Go2bim.

* Sadržaj nastao u suradnji s Moontopom.

06. svibanj 2024 10:28