Ukratko
StoryEditor

Kriza u Crvenom moru mogla bi marginalizirati mediteranske luke

01. Veljača 2024.
Crveno more, Jemen, karta

Poremećaji u prometu kroz Crveno more mogli bi destabilizirati talijansko gospodarstvo i marginalizirati luke na jugu Europe, upozorio je u četvrtak talijanski ministar obrane.

Jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu pomoći Palestincima. Pokret je dominantna snaga u vijeću koje upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena.

SAD i Britanija uzvratili su napadima na ciljeve pokreta u Jemenu, uz obrazloženje da žele osigurati plovidbu na važnoj prometnoj ruti za međunarodnu trgovinu.

Logističke tvrtke preusmjerile su brodove oko Rta dobre nade, uz veće troškove, a nova ruta ide na ruku lukama na sjeveru Europe koje bilježe snažan rast prometa.

Luke u Španjolskoj i Italiji bilježe pak značajan pad.

- Gledano iz geopolitičke perspektive, ako to potraje, luke na Sredozemnom moru mogle bi biti marginalizirane. U opasnosti je sigurnost plovidbe, ali i ekonomska stabilnost -  rekao je talijanski ministar obrane Guido Crosetto članovima parlamentarnih odbora za obranu. 

Komercijalni promet kroz Sueski kanal čini po njegovim riječima oko 40 posto ukupne talijanske pomorske trgovine, a do zadnjeg tjedna prošle godine potonuo je za 38 posto. Vrijeme plovidbe produljilo se za 10 do 12 dana, a troškovi su gotovo upeterostručeni, naveo je.

Italija razmatra mogućnost da u okviru europske vojne operacije Aspides na Crveno more pošalje zrakoplove sa zadaćama nadzora i prikupljanja podataka, uz vojni brod kojeg će opskrbljivati sljedećih 12 mjeseci, rekao je ministar obrane.

30. travanj 2024 04:57