Ukratko
StoryEditor

Njemački lanac robnih kuća objavio stečaj

09. Siječanj 2024.
Galeria Karstadt Kaufhof,

Njemački lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof objavio je u utorak da je podnio zahtjev za stečajem, ukazujući na propast vlasnika, austrijske nekretninske grupe Signa, u uvjetima širenja krize na europskom tržištu nekretnina.

Signa je trenutno najveća žrtva krize na europskom tržištu nekretnina. Objavili su stečaj krajem studenog u uvjetima podignutih kamatnih stopa u eurozoni i visokih troškova gradnje.

Samo nekoliko dana ranije Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi podignute kamatne stope u eurozoni i slabija profitabilnost sektora komercijalnih nekretnina u idućim godinama mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, zaključio je ECB u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Stečaj vlasnika uzdrmao je i njemački lanac robnih kuća budući da više nije mogao računati na najavljenih 200 milijuna eura pa je u utorak objavio stečaj po treći puta u posljednjih nekoliko godina. U 2020. uteg im je bila pandemija, a u 2022. inflacija i skok troškova energije.

"Insolventnost brojnih kompanija u grupi Signa čini goleme štete Galeriji", stoji u priopćenju tvrtke.

Signa obuhvaća oko tisuću kompanija i vlasnica je Chryslerovog nebodera u New Yorku i suvlasnica Selfridgesove robne kuće u Velikoj Britaniji. Uz Galeriju Karstadt Kaufhof, njezin portfelj obuhvaća i brojne druge komercijalne nekretnine u Njemačkoj i Austriji.

26. travanj 2024 23:27