Ukratko
StoryEditor

Otvorena bioplinska postrojenja „Bioplinara Organica Kalnik 1“ i „Bioplinska elektrana Orehovec“

27. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec su sastavni dijelovi investicijskog ciklusa vrijednog 281 milijun kuna od kojih je 93 milijuna kuna uloženo u izgradnju navedenih postrojenja u ruralnom dijelu Koprivničko- križevačke županije.

Ovo su također prva dva bioplinska postrojenja koja se puštaju u pogon od ukupno 6 postrojenja koja su u sastavu investicijskog ciklusa. Budući da se nalaze u ruralnom dijelu (II. skupina JLS) uz bioplinsko postrojenje u Gregurovcu izgrađena je upravna zgradu gdje je već sada zaposleno 29 ljudi te ugovoreno 150 kooperanata (poljoprivrednici) za isporuku sirovine. S dovršetkom svih 6 bioplinskih postrojenja i popratnih projekata očekuje se rast zaposlenih na 100 radnih mjesta.

S obzirom na lokacije bioplinskih postrojenja u nerazvijenim ruralnim dijelovima Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko- baranjske županije, ova investicija je od izuzetne važnosti za zapošljavanje lokalnog stanovništva i lokalni razvoj.

Ova bioplinska postrojenja surađuju sa lokalnim zajednicama (besplatna isporuka topline za lokalne škole, domove, crkve te ostale objekte lokalne zajednice) te stipendiraju učenike lošijeg imovinskog stanja kojima će se i službeno stipendija dodijeliti na samom otvorenju.

27. travanj 2024 18:03