Ukratko
StoryEditor

Suradnja AquafilSLO i E.ON-a na kogeneracijskom postrojenju za rješavanje energetskih izazova

05. Prosinac 2023.

U pogon je pušteno kogeneracijsko postrojenje (CHP) za pokrivanje energetskih i proizvodnih potreba postrojenja Aquafil u Ljubljani. Suradnja je ovo između AquafilSLO, dio Aquafil grupe, vodećeg proizvođača najlona tipa 6, i E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) u Sloveniji, dio grupe E.ON Hrvatska koja pripada E.ON SE grupi, jednom od najvećih europskih operatera energetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelju inovativnih korisničkih rješenja za preko 48 milijuna kupaca. Turbinu snage 7,5 MW isporučila je tvrtka Mercurio, a postrojenje će proizvoditi godišnje 59 GWh snage i 220‘000 tona pare pri 10 bara i pokrivati 100 posto potrebe za parom (>200‘000t/g.) i približno 50 posto električne energije (59 GWh/g.) na samoj lokaciji proizvodnje.

Predan doprinosu osiguravanja zdravijeg planeta za buduće generacije, Aquafil slijedi strogu strategiju održivosti za svoju proizvodnju i proizvode. Proizvodna lokacija u Ljubljani, koja proizvodi Aquafilov vodeći proizvod regenerirani najlon ECONYL® iz otpada, jedna je od ključnih lokacija tvrtke. Za svoje procese troši značajne količine toplinske i električne energije. Predan budućnosti tvrtke, Aquafil je odlučio lokalno implementirati visoko učinkovitu kogeneraciju koja ponovno koristi kogeneriranu toplinu za svoje proizvodne procese.

- AquafilSLO pogon u Ljubljani dom je nekih od najnaprednijih tehnologija koje Aquafil grupi omogućuju da bude izvanredan primjer kružnog gospodarstva i inovator u industriji sintetičkih materijala. U svjetlu trenutnog energetskog tržišnog okruženja, kojeg karakteriziraju povećane cijene i nesigurnost opskrbe, odlučili smo se za rješenje koje jača našu energetsku neovisnost. Instaliranjem centralne CHP jedinice za opskrbu naših industrijskih procesa u Ljubljani električnom i toplinskom energijom proizvedenom na lokaciji, Aquafil naglašava ne samo svoju predanost Sloveniji, već također osigurava sigurnu lokalnu opskrbu iz visoko učinkovite proizvodne jedinice - izjavio je Denis Jahic, generalni direktor AquafilSLO.

Ovim partnerstvom E.ON Hrvatska nastavlja svoju misiju energetskog partnera i na slovenskom tržištu pružanjem energetskih infrastrukturnih rješenja (EIS) poslovnim kupcima, što je usklađeno s EIS strategijom Grupe implementiranom 2017. godine kao načinom pružanja kupcima raznolikih i prilagođenih rješenja koja odgovaraju njihovim energetskim potrebama i pružaju niže troškove energije i veću učinkovitost.

- U svjetlu aktualnih događaja još je veći fokus na energetskoj učinkovitosti i neovisnosti kako bi se izbjegla volatilnost cijena energije. Tranzicija prema klimatskoj neutralnosti zahtijeva pametna, decentralizirana, održiva i učinkovita rješenja usmjerena na budućnost, a naša energetska infrastrukturna rješenja pružaju sve to. Nakon već uspješno uspostavljene suradnje E.ON-a i Aquafila na talijanskom tržištu, veliko nam je zadovoljstvo što nas je Aquafil još jednom prepoznao kao stručnog i vrijednog energetskog partnera za daljnje ostvarivanje svojih poslovnih ciljeva - izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska.

- Raditi na ovom visokoučinkovitom energetskom postrojenju zajedno s E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) je bio zahtjevan izazov koji smo uspješno priveli kraju. Isporučeno postrojenje je vrhunsko u smislu učinkovitosti i pouzdanosti. Glavna komponenta postrojenja je naša plinska turbina M7A-03D (paket GPB80D) s najboljom učinkovitošću, spremna za sagorijevanje vodika i s najnižom trenutno dostupnom razinom emisije u atmosferu. Za ovaj posao uložili smo sve napore u smislu dizajna, rada i mogućnosti izgradnje. Sigurni smo da će ovaj mali „dragulj“ isporučivati stabilnu, učinkovitu i čistu energiju za AquafilSlo dugi niz godina - izjavio je Maurizio Domenichini, voditelj projekta Mercurio.

Za više informacija, krenite u 3D virtualni obilazak tvornice.

27. travanj 2024 18:06