Ukratko
StoryEditor

Treće izdanje natjecanja za srednjoškolce Hrvatska ekonomska olimpijada

26. Ožujak 2024.
Natjecanje se sastoji od igrice ‘Financial Literacy Game‘ koja traje dva sata, a najbolji igrači imaju priliku sudjelovati na međunarodnom ekonomskom natjecanju u Hong Kongu

Udruga Centar za razvoj mladih (CERM) s ponosom najavljuje treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade (engl. Croatian Economics Olympiad – CEO), projekt kojim potiče mlade srednjoškolce ekonomskih usmjerenja na izvannastavne aktivnosti i primjenu ekonomske teorije u praksi. Inicijativa pruža platformu za sudjelovanje u ekonomskom natjecanju namijenjenom srednjoškolcima, pretežito maturantima diljem Hrvatske.

CEO će se održati online sredinom svibnja ove godine.

Jedinstveno nacionalno natjecanje iz ekonomije i financija

Jedan od ključnih ciljeva Hrvatske ekonomske olimpijade je poticanje mladih na upotrebu stečenih znanja iz škole na konkretnim primjerima i zadacima te ih dodatno zainteresirati za poduzetništvo i ekonomiju.

CEO se sastoji od igrice Financial Literacy Game koja traje dva sata, a kojom će se provjeriti koliko se dobro učenici snalaze u imaginarnoj simulaciji ‘odraslog‘ života i utjecaju financija na život. Sudjelovati mogu učenici u timovima do pet članova, ne stariji od dvadeset godina, a najbolji igrači će dobiti priliku sudjelovanja na međunarodnom ekonomskom natjecanju (engl. International Economics Olympiad – IEO) u Hong Kongu. U tu svrhu, CERM organizira boot camp u lipnju kako bi se natjecatelji pripremili za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju. Ujedno, u sklopu boot campa biti će proglašeni pobjednici (pojedinačni i timski) te će im se dodijeliti nagrade.

Pobjednički tim predstavlja Hrvatsku u Hong Kongu

International Economics Olympiad, natjecanje koje podupire dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju – Eric Maskin, nudi učenicima priliku da pokažu svoje vještine i znanje iz područja ekonomije i financija. Misija IEO-a je poticanje daljnjeg obrazovanja iz ekonomije i financijske pismenosti u srednjim školama diljem svijeta, unapređenje vještina rješavanja problema učenika te poticanje razumijevanja i prijateljskih odnosa među mladima zainteresiranima za ekonomiju, financije i poslovanje. IEO će se održati od 22. srpnja do 31. srpnja 2024. godine u Hong Kongu, a sudjelovanje je besplatno. Odluku o sudjelovanju uživo ili online putem donijet će Organizacijski odbor CEO-a, ovisno o raspoloživim izvorima financiranja, odnosno sponzorstvu natjecanja. Na IEO-u svake godine sudjeluju timovi iz preko pedeset zemalja.

Kroz dosadašnja izdanja CEO-a, više od dvjesto učenika iz četrdeset škola sudjelovalo je u natjecanju, a pobjednici su imali priliku pokazati svoje vještine na međunarodnom nivou. Odaziv srednjoškolaca je i ove godine velik, a do sada se prijavilo više od 150 učenika.

21. travanj 2024 17:43