Ukratko
StoryEditor

Učenici Ekonomske škole Pula pobjednici Hrvatske ekonomske olimpijade

27. Lipanj 2023.
Više od 100 učenika na Hrvatskoj ekonomskoj olimpijadi pokazalo je svoje vještine financijske pismenosti. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Borna Zbašnik iz Srednje škole Delnice, a najbolji tim čine učenici Ekonomske škola Pula

Hrvatska ekonomska olimpijada (CEO) uspješno je održana 20. lipnja u online formatu te je činila nacionalne kvalifikacije za odabir domaćih predstavnika na međunarodnom natjecanju, odnosno International Economics Olimpiad (IEO). Na natjecanju je sudjelovalo 100-tinjak učenika iz cijele Hrvatske, a najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Borna Zbašnik iz Srednje škole Delnice.

- Naš učenik Borna Zbašnik pripremao se za natjecanje i ovaj plasman rezultat je njegovog truda i rada. Posebno smo ponosni i na činjenicu da se zbog izostanka ostalih članova tima naše škole nije pokolebao te je na olimpijadi odlučio prisustvovati sam. Čestitke svim natjecateljima i dobitnicima Hrvatske ekonomske olimpijade - izjavila je Sanja Kaloper, menotrica najboljeg pojedinačnog učenika.  

Međutim, za plasman na međunarodno natjecanje bilo je potrebno ostvariti najbolji timski rezultat, a u tome su uspjeli učenici iz Ekonomske škole Pula. Njihov tim simboličnog naziva ‘Team building‘ u sastavu: Amelia Kramar, Petra Čakarević, Luka Đuranović, Mateo Cein i Noel Mardešić osvojio je zavidnih 21.073.536 bodova.

- Natjecanje je odlično organizirano, komunikacija s organizatorima bila je brza i jasna. Učenici su uživali u natjecanju, jako im se je svidjela simulacija života, shvatili su igru ozbiljno i osobno. Uživali su u svakoj minuti. Iskustvo za poželjeti - izjavila je Maria Pokrajac, mentorica pobjedničkog tima.

Drugoplasirani tim pod nazivom ‘Jude‘ dolazi iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, a na trećem mjestu nalaze se ‘Olimpijski izazivači‘ iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice.

Podsjetimo, cilj je Hrvatske ekonomske olimpijade omogućiti učenicima kroz Financial Literacy Game (FLG) u sklopu koje simuliraju prave životne situacije pokažu svoje vještine financijske pismenosti.

Pobjednički tim predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom finalu koje će se održati u Grčkoj od 24. srpnja do 2. kolovoza 2023. na kojem će sudjelovati predstavnici više od 30 zemalja. Međunarodnom finalu prethodit će proglašenje pobjednika I boot camp koje će Centar za razvoj mladih uz potporu sponzora Erste banke i Veleučilišta Effectus te partnera Arrive, HUKI-ja te Ekonomske klinike, održati u Zagrebu.

Više o natjecanju i rezultatima natjecatelja može saznati na web-stranici i društvenim mrežama projekta.

25. travanj 2024 06:01