Ukratko
StoryEditor

U hitnu saborsku proceduru idu izmjene Zakona o izbornim jedinicama

12. Listopad 2023.
Vlada je veliki antiinflatorni paket mjera predstavila 16. veljače 2022.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o izbornim jedinicama kojom se intervenira u odredbu o datumu stupanja na snagu, budući da je zakon u službenom glasilu objavljen izvan roka te se sada predlaže da stupi na snagu osam dana od dana objave u ‘Narodnim novinama‘.

Sabor je taj zakon izglasao 28. rujna s odredbom o stupanju na snagu 1. listopada, a temeljem oduke Ustavnoga suda.

No, u ‘Narodnim novinama‘ kao službenom glasilu zakon je objavljen izvan roka, tek 4. listopada. Do toga je došlo jer je predsjednik Republike potpisao zakon 3. listopada, pozivajući se na ustavni rok od osam dana za stavljanje potpisa. 

Premijer Andrej Plenković u uvodu je vladine sjednice u četvrtak rekao da se izmjenom otklanjaju formalnopravni nedostaci nastali kao posljedica, ponovio je, nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike koji nije poštovao volju zakonodavca da zakon stupi na snagu 1. listopada, a imao je dovoljno vremena za davanje potpisa.

Vlada stoga, dodao je premijer, da bi se izbjeglo bilo kakve pravne prepreke, zavrzlame, nedoumice ili interpretacije, zakon još jednom upućuje u Hrvatski sabor.

Sabor će ga raspraviti i siguran sam usvojiti, dodao je, tako da će Hrvatska imati na snazi Zakon o izbornim jedinicama koje prošao javno savjetovanje u propisanom roku, dva čitanja u Saboru i koji je izglasan u zakonitoj proceduri.

- Stoga otklanjamo sve interpretacije javnosti da je, eto tako, ovo nekakav rok koji netko drugi nije poštovao, to jest Vlada ili zakonodavac. Naprotiv…-  poručio je premijer te još jednom ocijenio da je Milanovićev postupak ‘presedan - štetan, svjestan i namjeran‘.

Zakonskim prijedlogom, naveo je u obrazloženju ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, mijenja se datum stupanja na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i "Zakon će stupiti na snagu osam dana od dana objave u ‘Narodnim novinama‘".

Prijedlog zakona o povlasticama u prometu

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila i novi zakon o povlasticama u prometu kojim se osobama s invaliditetom olakšava ostvarivanja prava kroz digitalizaciju i centraliziranje sustava za izdavanje iskaznica.

- Zakonom se osigurava izdavanje iskaznica bez naknade za korisnike te se samim time olakšava ostvarivanje prava za sve korisnike povlastica -  istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Najveća promjena je, istaknuo je, uvođenje nacionalne iskaznice i EU iskaznice za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom iz područja mobilnosti.

Time se osigurava provedba EU strategije ‘Unija ravnopravnosti: Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.–2030.‘

Novac za uspostavu novog sustava te za izdavanje iskaznica osiguran je kroz projekt ‘Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti‘ koji se financira kroz NPOO.

Zakonom se uspostavlja i uređuje i način vođenja i sadržaj Središnjeg registra prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti i način prikupljanja podataka, a kao nositelj javne ovlasti određuje se Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD).

Vlada je na sjednici donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći vrijedne pet milijuna eura stanovništvu Ukrajine, a u povodu Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja je jučer održana u Zagrebu.

Današnja je odluka operacionalizacija najave premijera Plenkovića na donatorskoj konferenciji da će Hrvatska, pored dosadašnjih pet milijuna eura, Ukrajini donirati još pet milijuna eura.

27. travanj 2024 10:17