Ukratko
StoryEditor

U Zagrebu se uskoro održava Slush‘D, lokalna inačica najveće startup konferencije

02. Svibanj 2023.
foto Petri Anttila

Globalni startup event Slush, u partnerstvu s Bornfightom, u Zagreb dovodi brojne venture capital tvrtke koje žele ulagati u hrvatske startupe. Lokalna inačica eventa pod nazivom Slush’D održat će se po prvi put u ovom dijelu Europe.

Interes organizatora Slusha da ovdje održe event još je jedan dokaz da hrvatska startup zajednica ima puno potencijala te će ovakav događaj omogućiti ostvarivanje još kvalitetnijih poveznica u lokalnom ekosistemu te sa stranim ulagačima.

Ivor Bihar, COO u Bornfightu i Determu, ističe da su vrlo ponosni na ovu suradnju jer je Slush jedan od najpoželjnijih događaja među startupovima i investitorima.

– Otkako smo se u Bornfightu posvetili isključivo razvoju vlastitih digitalnih proizvoda odnosno tvrtki, dodatno smo se aktivirali u hrvatskoj startup zajednici jer smo prepoznali potrebu i potencijal da se kao država još bolje pozicioniramo na europskoj i globalnoj startup i biznis mapi. Činjenica da imamo tvrtke jednoroge u Hrvatskoj odličan je vjetar u leđa pred globalnom poslovnom publikom te želimo sudjelovati u daljnjem unapređenju lokalnog ekosustava kako bismo ubuduće imali još više takvih uspješnih startup priča – kaže Bihar.

Događaju će prisustvovati hrvatski startupovi, domaći i strani investitori te ostali sudionici startup ekosustava.

– Želimo okupiti startupove i investitore te im omogućiti da se kvalitetno povežu i ostvare suradnju. Neki od investitora koji će prisustvovati po prvi put dolaze u Hrvatsku i vrlo su zainteresirani za hrvatske startupove – kaže Antun Gustav Kos, Investor Relations u Bornfightu.

Jedan od ciljeva Slush’D evenata je i pomoć pri rješavanju konkretnih izazova u pojedinom ekosistemu i stoga je za glavnu temu ovogodišnjeg Zagreb Slush’D-a odabrana tema žena osnivačica odnosno ‘Empower female founders‘. Iako ovaj izazov nije specifičan samo za Zagreb i Hrvatsku, iz Bornfighta smatraju da je jedna od ključnih tema za unaprijeđivanje startup ekosustava.

Brojna istraživanja već su pokazala da mješoviti timovi osnivača i timovi sa ženskim osnivačicama često ostvaruju bolje poslovne rezultate u odnosu na timove koji imaju isključivo muške osnivače, no nažalost u Hrvatskoj su osnivačice još uvijek u znatno manjem postotku u odnosu na muške osnivače. Slična situacija je i kod ostalih sudionika startup ekosustava, poput investitora, među kojima su žene također slabije zastupljene.

– Ovim eventom želimo istaknuti žene osnivačice, investitorice i ostale sudionice ekosustava. Imamo odlične primjere u Hrvatskoj koji mogu i trebaju inspirirati sve postojeće i buduće osnivače i osnivačice – objašnjava Petra Ignjatović, koordinatorica za Slush’D u Bornfightu.

Zagreb Slush‘D održat će se 11. svibnja u Bornfight uredu, a okupit će brojne lokalne startupove od kojih su samo neki Orqa, STEMI, Ani Biome, Farseer i SWEN, i povezati ih s investitorima iz SQ Capital, Oktogon Ventures, ZAKA VC, South Central Ventures i iz mnogih drugih venture capital fondova.

Glavni partneri događaja su Veleposlanstvo Finske, HBOR, SQ Capital, Neostar i Fortis Agency, a prijave za glavni događaj još traju i mjesta su ograničena.

29. travanj 2024 11:01