Ukratko
StoryEditor

Veleposlanik SR Njemačke Hellbach posjetio Vjetroelektranu Katuni: Hrvatska treba iskoristiti ovu razvojnu priliku!

21. Lipanj 2023.
Prilikom posjeta predstavljen je projekt izgradnje 30 milijuna Eura vrijedne Solarne elektrane Katuni čija se realizacija očekuje već dogodine

Direktor wpd Adria, Zoran Obradović ugostio je u utorak, 20. lipnja NJ.E. dr. Christiana Hellbacha, veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj na Vjetroelektrani Katuni u Šestanovcu, koja će uskoro dobiti i solarni pogon.

Prateći ambicije europskog zelenog plana, optimizacije troškova proizvodnje električne energije i dekarbonizacije energetskog sektora, ali i izniman energetski potencijal vjetra i sunca u Dalmaciji wpd je predstavio projekt hibridizacije postrojenja, izgradnjom solarne elektrane na lokaciji Vjetroelektrane Katuni. To znači da će se koristiti ista infrastruktura, izgrađena mreža prometnica u obuhvatu vjetroparka koji je u komercijalnom pogonu od 2017. kao i spoj na elektroprijenosnu mrežu putem postojeće trafostanice.

Naprednim sustavom upravljanja, nova solarna elektrana instalirane snage 30 MW i postojeća vjetroelektrana instalirane snage 34,2 MW će u mrežu predavati do maksimalno 39 MW u jednom trenutku, sukladno postojećem ugovoru o korištenju mreže s operaterom prijenosnog sustava. Zbog komplementarnosti dostupnosti energije iz vjetra i sunca na ovom području, gotovo da neće biti ograničavanja proizvodnje za bilo koje od postrojenja, a značajno će se povećati proizvodnja odnosno ukupno predana energija u mrežu.

Ovakav inovativan pristup već je zaživio u Europskoj uniji, a posebno je značajan za države poput Hrvatske kojima predstoje značajna ulaganja u razvoj prijenosnog sustava, ali do tada se hibridizacijom postojećih vjetroelektrana dodavanjem primjerice solarnih parkova može značajno povećati proizvodnje bez promjene priključne snage i dodatnog opterećenja postojeće mreže.

Solarna elektrana Katuni će godišnju proizvodnju Vjetroelektrane Katuni, koja je oko 80,000,000 kWh povećati za čak 45,000,000 kWh, čime će ukupna godišnja proizvodnja hibridne elektrane biti dostatna za prosječnu godišnju potrošnju više od 35,000 domaćinstava. Povećat će se i doprinos Općini Šestanovac, koja je kontinuirano partner i podrška wpd-u u razvojnim aktivnostima.

– Na hibridizaciji VE Katuni radimo već tri godine, a najdulje u tom razdoblju smo čekali Energetsko odobrenje – u Hrvatskoj je potkraj 2021. konačno donesen novi Zakon o tržištu električne energije koji je uredio ishođenje ovog ključnog dokumenta za postojeće projekte u razvoju, ali od prijave do ishođenja je proteklo više od godinu dana. Budući da imamo rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a koristimo spoj na mrežu i obuhvat naše postojeće elektrane, nadamo se da ćemo lokacijsku i građevinsku dozvolu biti u mogućnosti ishoditi ove godine, a investiciju realizirati već dogodine.

Umjereno smo oprezni oko rokova jer za drugu vjetroelektranu koju smo prijavili u siječnju prošle godine još nismo ishodili energetsko odobrenje, a od prijave je prošla godina i pol. Za nove projekte u Hrvatskoj čekamo već gotovo dvije godine niz podzakonskih akata, čime se nastavio regulatorni vakuum nastao davne 2016. godine. Spremni smo za velike investicije i nadamo se da će ih institucije omogućiti na transparentan i učinkovit način bez odgađanja.

Klimatske promjene, europska nastojanja dekarbonizacije, kao i lanjska energetska kriza upozorile su nas da trebamo biti energetski neovisni i samodostatni. Obnovljivi izvori energije su danas najpovoljniji put u takav scenarij, a bogatstvo kojim obilujemo u resursima treba iskoristiti –  rekao je direktor wpd Adria Zoran Obradović te se zahvalio veleposlaniku Hellbachu na posjeti.

image
foto

Veleposlanik Hellbach posebno se osvrnuo na priliku koju Hrvatska ima u idućih nekoliko godina:

– Republika Hrvatska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i energetsku tranziciju, koja je nužna da bi se odgovorilo na okolišna i strateška pitanja dekarbonizacije i neovisnosti o uvozu energenata može i treba riješiti brzo i učinkovito. Kao što smo vidjeli danas na Katunima, ozbiljni investitori čekaju, spremni ulagati ogromne iznose u nove proizvodne kapacitete i ostvarenje zajedničkih, europskih ciljeva.

Članice Europske unije se natječu u tome koja će instalirati više kapaciteta obnovljivih izvora energije i postati izvoznica – u Njemačkoj je izgledan scenarij da će i naše gospodarstvo trebati uvoziti energiju iz čistih izvora, kao i zeleni vodik. Ovakva prilika za zemlju velikog prirodnog potencijala poput Hrvatske neće trajati vječno i treba je iskoristiti u nekoliko sljedećih godina. Savezna Republika Njemačka u potpunosti podupire Hrvatsku u procesu energetske tranzicije i nadamo se što skorijem susretu na otvaranju Solarne elektrane Katuni. –

wpd je trenutno najveći developer i operater vjetroparkova na kopnu u Njemačkoj. Kompanija posebnu važnost pridaje poticanju održivog razvoja zajednice u kojoj djeluje kroz donacije usmjerene dobrobiti djece i mladih, očuvanju prirodne i kulturne baštine te razvoju organske poljoprivrede. Putem regionalne podružnice wpd Adria, wpd u Hrvatskoj i državama bližeg okruženja razvija više od 1500 MW novih projekata u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

wpd grupa u Hrvatskoj uspješno je  osim VE Katuni u Šestanovcu razvila i dva projekta na području Grada Šibenika - VE Trtar-Krtolin, i VE Orlice, te VE Ponikve u Općini Ston na Pelješcu. 92 MW instalirane snage u Republici Hrvatskoj elektroenergetskom sustavu svake godine preda oko 220 GWh čiste energije.

26. travanj 2024 08:57