Zeleno i digitalno
StoryEditor

Zona isključenja u Černobilu postaje ‘zona oporavka‘

17. Listopad 2023.
Černobil, nukealarna katastrofa

Černobil je do danas samo i jedino poznat po nuklearnoj katastrofi koja se tamo dogodila i koja je iza sebe ostavila radijus poznat kao ‘zona isključenja‘ i koja je postala odrednica za neke turiste željne, kako su to nazvali ‘crnog turizma‘ ili ‘dark turizma‘. Nije tamo ostalo bog zna što za vidjeti, što već svi nisu vidjeli u raznim dokumentarcima, fotografijama i tv prilozima. Ostaci, zarasla priroda i neki osobni predmeti ostali zarobljeni u vremenu.

Međutim, čini se da se ‘zona isključena‘ počela pretvarati u ‘zelenu zonu‘ kada je 2018. ukrajinska vlada napravila solarnu farmu snage 1MW koja proizvodi energiju za oko 2000 domova. Iako u zoni gdje još uvijek ima radijacije, čini se da ukrajinska vlada neće stati na ovih 1MW energije.

Ukrajinska vlada se nada da će se jednog dana ta zona transformirati u ‘simbol čiste i klimatski prihvatljive energije‘, pa su smislili plan da u ‘zoni isključenja‘ uz solare postave i vjetroelektranu snage 1GW koja bi napajala energijom čak 800 tisuća kućanstva u glavnom gradu Kijevu. Ako Ukrajina ostvari svoju viziju, koju je otežao tekući rat u Ukrajini, Černobil bi postao jedan od najvećih projekata energije vjetra u Europi.

Černobil je atraktivno mjesto za velike vjetroelektrane iz nekoliko razloga. Mjesto sadrži postojeću infrastrukturu koja se može nadograditi, a ne graditi od nule, nalazi se u blizini najvećeg ukrajinskog grada, a ukupni utjecaj razvoja bio bi mali zbog statusa zone isključenja kao ‘grada duhova‘. Vjetropark, kako su ga nazvali već ima svoje izvođače, a radi se o njemačkoj tvrtki Notus Energy, a samim vjetroelektranama bi upravljao ukrajinski operater prijenosnog sustava Ukrenergo.

Iako su prošla gotovo četiri desetljeća otkako se dogodila katastrofa koja je promijenila svijet u i dalje ostaju pitanja o tome je li sigurno raditi dulje vrijeme u zoni zračenja. Prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, neki radioaktivni materijal — poput stroncija-90 i cezija-137 — još uvijek se zadržavaju u atmosferi u zabranjenoj zoni, ali su navodno na ‘podnošljivim razinama izloženosti tijekom ograničenih vremenskih razdoblja‘

Međutim, neki ruski vojnici koji su se nalazili oko elektrane tijekom invazije Vladimira Putina na Ukrajinu prijavili su slučajeve radijacijske bolesti. Prema Rechargeu, web stranici s vijestima o zelenoj energiji, partneri na projektu još uvijek procjenjuju kako nastaviti s projektom—uključujući pronalaženje najboljih lokacija za ograničavanje utjecaja na okoliš i potencijalno opasno zračenje.

Ovaj plan za pretvaranje zone isključenja u ‘zonu oporavka‘, prema ukrajinskim dužnosnicima, bio je u izradi prije ruske invazije u veljači 2022., međutim sada je na ‘čekanju‘ a kada će se ponovno aktivirati ovisi samo o trajanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Također, tko će tamo raditi, održavati i brinuti oko ‘zone oporavka‘ još nije najjasnije s obzirom na prijetnju od radijacije.

25. travanj 2024 04:10