Zeleno i digitalno
StoryEditor

Dionice tvrtki iz sektora obnovljive energije značajno pale u dva mjeseca

04. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Dionice tvrtki iz sektora obnovljivih izvora energije (OIE) podbacile su u odnosu na one koje se bave fosilnim gorivima, budući da više kamatne stope uzimaju danak sektoru koji je pao 20 posto u dva mjeseca, navodi Financial Times.

Odnosno, S&P Global Clean Energy Index, koji se sastoji od sto najvećih kompanija povezanih sa solarima, vjetroelektranama i drugim poslovima iz područja OIE, pao je 20,2 posto u posljednja dva mjeseca. To ga je dovelo do najgoreg godišnjeg rezultata od 2013. godine. Nasuprot tome, energetski indeks S&P 500 vezan uz naftu i plin porastao je šest posto.

- Nad zelenim dionicama trenutačno stoji taman oblak - rekao je Martin Frandsen, menadžer u Principal Asset Managementu.

Zanimljivo je da do pada došlo unatoč desecima milijardi dolara poreznih olakšica, subvencija i zajmova koje su vlade i u SAD-u i u Europi davale tvrtkama kako bi potaknuli uvođenje zelene energije. No, izgleda da je sektor obnovljivih izvora posebno osjetljiv na rastuće kamatne stope jer mnoge tvrtke sklapaju dugoročne ugovore i fiksiraju cijenu po kojoj će prodavati energiju prije razvoja svojih projekata.

A kako je globalna inflacija porasla, tvrtke za zelenu energiju pogođene su ogromnim porastom troškova, slabijom potražnjom za projektima OIE.

- Prije dvije godine dogodio se ogroman rast po pitanju obećanja i želja za postizanjem ugljične neovisnosti, zbog čega se izrodilo puno mogućnosti za ulaganja. No, odmah nakon toga nas je pogodio val inflacije i tvrtke koje su fiksirale svoje cijene električne energije ostale su vrlo izložene, a to se tek sada osjeti - istaknuo je Frandsen.

Ovog je tjedna američka energetska tvrtka NextEra Energy objavila smanjenje svojeg očekivanog trogodišnjeg rasta.

- Stroža monetarna politika i više kamatne stope očito utječu na financiranje potrebno za rast distribucije - rekao je izvršni direktor NextEre John Ketchum.

Danski je proizvođač vjetroturbina Vestas zabilježio je 130 milijuna eura gubitka u drugom kvartalu, a manje izdašne porezne olakšica i kašnjenja koja utječu na američke proizvođače turbina dodatno su otežali život tvrtkama koje koriste offshore vjetrenjače kao što je danski Ørsted, čije su dionice pale za oko 30 posto od kraja kolovoza.

Analitičari UBS-a procjenjuju da bi osjetljivost na više kamatne stope mogla koštati Ørsted između 5 milijardi danskih kruna (709 milijuna dolara) i 10 milijardi danskih kruna (1,42 milijarde dolara).

Neki trgovci tvrde da poslovni modeli grupa za obnovljivu energiju nisu prikladni za svijet visoke inflacije i visokih kamata.

- Mnoge od tih kompanija razočarale su sa svojim profitima. Kako biste podržali brzi rast, morate nastaviti utjecati na bilancu ili dionički kapital. U okruženju nulte stope ova je formula funkcionirala. U visokom okruženju, raspada se - rekao je David Souccar, menadžer u Vontobel Asset Managementu. “

No, Renaud Saleur, bivši trgovac u Soros Fund Managementu koji je sada na čelu Anaconda Investa i koji štedi dionice vjetra Ørsted i Vestas, objasnio je da je cijeli lanac vrijednosti u problemu. A ugovori potpisani za offshore (vjetroelektrane) dugo će donositi velike gubitke sve dok različite vlade ne shvate da moraju dati 80-100 USD po MWh, a ne 30-40 USD, dodao je.

Istovremeno, europski proizvođači solarnih modula prošlog su mjeseca upozorili da poplava jeftinih kineskih alternativa potiskuje lokalne tvrtke.

- Velika neravnoteže između ponude i potražnje stvorila se tijekom proteklih godinu dana - rekla je Fiona Manning, voditeljica portfelja za tržišta u razvoju u Premier Mitonu.

Pa ipak, proizvođači u Kini, koja dominira lancem opskrbe solarnom energijom, oprezni su zbog gubitaka vlastitih cijena dionica. Od siječnja, sastavnice S&P globalnog indeksa čiste energije Sungrow Power Supply, JA Solar Technology i Risen Energy pale su za oko 32 posto, 33 posto i 44 posto. Prosječna tvrtka u globalnom sektoru proizvodnje solarnih panela trguje po poslovnoj vrijednosti prema EBITDA-i (zarada prije kamata, poreza i amortizacije) od oko devet puta, prema BloombergNEF-u. To je manje otprilike 16 puta u odnosu na prije godinu dana.

Međutim, Saleur iz Anaconde rekao je da više ne prodaje solarne tvrtke i da je kupio neke dionice u sektoru jer vjeruje da je val pada vrijednosti završen.

25. travanj 2024 06:44