Život
StoryEditor

2022. iscrpila i najbogatije – smanjilo se ukupno bogatstvo svjetskih milijardera

30. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Kao i za većinu ljudi, 2022. je bila loša godina i za najbogatije. Nakon što je prethodne dvije godine iznos njihovog ukupnog bogatstva porastao, najbogatije ljude na svijetu je, izgleda, uzdrmalo proteklih kriznih 12 mjeseci i smanjilo njihovo ukupno bogatstvo. 

Kao skupina, milijarderi su ove godine izgubili 1,9 bilijuna dolara, navodi Forbes, a njihovo je zajedničko bogatstvo je 9. prosinca iznosilo 11,9 bilijuna dolara. Osim toga, pao je i broj milijardera. Imena koja su napustila prestižnu listu su Sam Bankman-Fried, Kanye West i RJ Scaringe, a ukupna brojka se sa 2671 spustila na 2523.

Osiromašili tehnološki milijarderi

Kako je proteklo razdoblje bilo posebno turbulentno za tehnološke kompanije, upravo su tehnološki milijarderi bili najviše ‘pogođeni‘ gubicima ove godine. Tako je 300-tinjak svjetskih tehnoloških milijardera zajedno izgubilo više od bilijun dolara. Naime, nakon pandemijskog ‘buma‘, tehnološke kompanije su posljednjih mjeseci počele bilježiti pad cijena dionica, smanjivati troškove i otpuštati radnike.

Dionice Amazona pale su za gotovo 50 posto, pa je i bogatstvo njegovog osnivača Jeffa Bezosa palo za više od 80 milijardi dolara. Dionice Alphabeta, matične tvrtke Googlea, pale su za 36 posto i time skinule više od 40 milijardi dolara od bogatstva njegovih suosnivača Larryja Pagea i Sergeya Brina. Nešto manje od toga skliznule su i dionice Microsofta – za 27 posto – i narušile bogatstvo suosnivača Billa Gatesa i bivšeg CEO-a Stevea Ballmera, a Mark Zuckerberg ove je godine siromašniji za nekih 78 milijardi dolara jer su dionice Mete pale za 66 posto.

Najveći gubitnici

Najveći gubitnik protekle godine je Elon Musk. Cijena dionica Tesle se do 20. prosinca srušila za 60 posto i to najviše zbog straha ulagača da Musk troši previše vremena i novca na svojoj najnovijoj zabavi – Twitteru. Musk je ove godine izgubio više od 115 milijardi dolara svog bogatstva, navodi Forbes, iako je godinu započeo kao najbogatija osoba na svijetu. Ranije ovog mjeseca s vrha te liste skinuo ga je Bernard Arnault.

No, američki milijarderi su općenito prošle godine izgubili najviše – oko 660 milijardi dolara zajedničkog bogatstva. Osim gubitaka koje su pretrpjeli Musk i tehnološki milijarderi, američki poduzetnici poput suosnivača Nikea Phila Knighta, bivšeg šefa Estee Lauder Leonarda Laudera osnivača Rocket Mortgage Dana Gilberta svrstavaju se među one koji su imali najgoru godinu.

I kineski milijarderi pali su za ukupno 620 milijardi dolara, a rat u Ukrajini utjecao je i na najbogatije ljude Rusije, koji su pogođeni sankcijama pa je za njih procijenjen pad od ukupno za 150 milijardi dolara.

Pa iako smo sigurni da unatoč gubicima, svjetski milijarderi i dalje dobro žive, ova godina nije bila loša za sve. Pojavili su se i novi milijarderi poput Todda Boehlyja i Toma Forda. Također, godina je bila sjajna za Colina Zhenga Huanga, kineskog milijardera koji stoji iza e-trgovine Pinduoduo, i Low Tucka Kwonga, koji je poznat kao kralj ugljena u Indoneziji. No, apsolutni pobjednik 2022. godine je indijski milijarder Gautaa Adani. On je imao je najbolju godinu zaradivši 55,1 milijardu dolara u proteklih 12 mjeseci, a novu godinu počinje kao treća najbogatija osoba na svijetu.

01. svibanj 2024 20:33