Život
StoryEditor

New York i Singapur najskuplji gradovi na svijetu

02. Prosinac 2022.
Naizgled hvalevrijedne općinske strategije obnove degradiranih urbanih okoliša i postavljanja zelene infrastrukture prilagođene klimatskim promjenama poboljšavaju privlačnost područja no imaju i svoje naličje. Tako mogu nastati i tzv. ometajući krajolici

Prosječni trošak života u 172 grada porastao je za 8,1 posto što se pripisuje ruskoj invaziji na Ukrajinu i pandemiji

Organizacija Economist Intellligence Unit (EIU) objavila je svoj tradicionalni izvještaj Worldwide Cost of Living u kojem, među ostalim, otkriva u kojim je svjetskim gradovima najskuplje živjeti. Izvješće mjeri relativne troškove u 172 grada, a kako prenosi CNN, troškovi života u prosjeku su porasli 8,1 posto što se pripisuje ruskoj invaziji na Ukrajinu te posljedicama pandemije COVID-19.

– Rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i kineska ‘zero-COVID‘ politika negativno su utjecali na lanac nabave i potaknuli krizu diljem svijeta – poručili su iz EIU-a te dodali da je ovo najveći porast troškova života u posljednjih dvadeset godina. Naveli su da je cijena goriva u prosjeku rasla jednako kao i lani, ali cijene hrane, kućanskih potrepština i usluga bilježe značajniji porast.

Skok New Yorka

Do tih su informacija došli analizirajući cijene 200 proizvoda i usluga u 172 grada,  a za razliku od izvještaja ECA Internationala u koji su uključeni svakodnevni troškovi, u ovom se mjere cijene low i high-end proizvoda, uključujući i luksuzne. Također, pošto su cijene proizvoda uspoređivali u američkim dolarima, države čija je valuta jača od dolara, ostvarile su višu poziciju na listi. Ove godine tako prvo mjesto dijele Singapur i New York. Velika jabuka se na prvo popela sa lanjskog šestog mjesta te prvi put proglašena najnepovoljnijim gradom za život. Prošlogodišnji „pobjednik“ Tel Aviva pao je na drugo mjesto, a Zurich proglašen najskupljim gradom u Europi.

Top 10 najskupljih gradova su  New York/Singapur, Tel Aviv, Hong Kong i Los Angeles, Zurich, Ženeva, San Francisco, Pariz,

Kopenhagen.

02. svibanj 2024 10:33