Život
StoryEditor

Denver Nuggetsi došli do prve titule NBA prvaka, a grad će od toga zaraditi milijune

13. Lipanj 2023.
foto Facebook/Nikola Jokić

Konfeti lete u Denveru, užarena dvorana samo što se ne rastopi od silnog veselja, napetosti i uzbuđenja. Igrači Nuggetsa se grle držeći trofej NBA prvaka. Prizor je to koji se gotovo pola stoljeća činio nemogućim, a u zadnje vrijeme neizbježnim.

U ponedjeljak je jedan veliki san ostvaren - Nuggetsi su nadigrali Miami Heat 94-89 u napetoj utakmici u kojoj je Nikola Jokić pokazao svoju veličinu i spasio svoje suigrače s 28 poena i 16 skokova u noći u kojoj se činilo da ništa drugo ne može pomoći Nuggetsima da izvuku pobjedu.

Jokić je tako postao prvi igrač u povijesti koji je vodeći u ligi u poenima (600), skokovima (269) i asistencijama (190) u jednoj postsezoni. Nije iznenađujuće da je osvojio trofej Billa Russella kao MVP NBA finala, nagradu koja mu sigurno više znači od dva ukupna MVP-a koja je osvojio 2021. i 2022. i onog koji mu je nažalost izmakao ove godine. 

- Bio je to nevjerojatan napor momčadi. Bila je to ružna utakmica; nismo mogli pucati. Ali na kraju smo smislili kako se obraniti. Zato smo i dobili utakmicu - rekao je Jokić novinarima nekoliko trenutaka nakon utakmice. 

Velika pobjeda Denver Nuggetsa ipak je samo jedna u nizu pobjeda Stana Kroenkea, vlasnika momčadi čija je vrijednost procijenjena na 12,9 milijardi dolara. Ovo je njegova četvrta titula u 18 mjeseci, nakon naslova prvaka NFL-ovih Los Angeles Ramsa, NHL-ovog Colorado Avalanchea i Colorado Mammotha iz Nacionalne Lacrosse lige.

Predsjednik Kroenke Sports & Entertainmenta, 75-godišnji milijarder posjeduje još dva profesionalna sportska tima, Arsenal FC iz engleske Premier lige i Colorado Rapids iz Major League Soccera uz esport organizaciju i regionalnu sportsku mrežu. Forbes je u siječnju procijenio sportsku imovinu KSE-a na 12,75 milijardi dolara, što ga čini najvećim svjetskim privatnim sportskim carstvom i drugim najvrjednijim sveukupno.

Momčad pobjeđuje, grad cvate 

Ali čak i s toliko mnogo timova u njegovom portfelju – i iako Nuggetsi, koje je Forbes u listopadu procijenio na 1,93 milijarde dolara, vrijede manje od Ramsa od 6,2 milijarde dolara i Arsenala od 2,26 milijardi dolara – ovo posljednje prvenstvo mora biti posebno slatko za Kroenkea.

- Jedan od mojih snova bio je biti uključen u profesionalni košarkaški tim. Ovo je san koji sanjam već dugo - rekao je Kroenke 2000. za Denver Post kada je tek kupio momčad.

Zanimljivo je da ova pobjeda ne donosi veselje samo vlasniku kluba, igračima i navijačima, već i ekonomiji grada koji cvate zbog održane utakmice. Rezervacije su porasle u hotelima u Denveru uoči prvog nastupa Nuggetsa u NBA prvenstvu, barovi i restorani pripremali su se za mnoštvo obožavatelja ne bi li im osigurali dobar provod. 

Očekuje se da će utakmice, i kod kuće i u gostima, generirati ukupno 17 do 25 milijuna dolara izravne ekonomske koristi za područje Denvera, rekla je Meredith Moon, glavna ekonomistica Metro Denver Corporationa za ekonomski razvoj. Neizravni ekonomski dobici, za stvari kao što su transakcije između tvrtki, mogli bi ukupno biti četiri puta veći od prihoda od izravnih utjecaja, dodala je Moon.

Očigledna korist od ulaska Nuggetsa u finale je sama momčad. Izvješće Common Sense Instituta navodi da su Nuggetsi zaradili 273 milijuna dolara prošle sezone u 82 odigrane utakmice, ili 3,33 milijuna dolara po utakmici. Adobe Analytics procjenjuje da igranje u finalnoj seriji povećava prihode po utakmici za 191 posto, ili gotovo dvostruko, što može potvrditi svatko tko je pokušao kupiti ulaznice za utakmicu Nuggetsa - vjerojatno je među njima malo Hrvata, a nešto više Amerikanaca...

27. travanj 2024 06:40