Život
StoryEditor

Permakriza: Riječ godine Collins Dictionaryija precizno opisuje stanje svijeta

04. Studeni 2022.
Collins Dictionaryfoto Shutterstock

Riječ utjelovljuje vrtoglavi osjećaj teturanja od jednog događaja prema drugom i to sa strepnjom kakvi užasi čekaju iza ugla

U potpunom skladu sa svjetskim (ne)prilikama, ekipa iz britanskog Collins Dictionaryija odabrala je riječ 2022. godine. Permakriza (engl. permacrisis) ili dugotrajna kriza riječ je koja najbolje opisuje tekuću godinu, a definira se kao ‘produljeno razdoblje nestabilnosti i nesigurnost koje je nastalo kao rezultat serije katastrofičnih događaja‘.

I doista, zbroje li se događaji koji su obilježili protekle dvije godine počevši od pandemije, pa do ratnih sukoba, inflacije, klimatskih promjena i ekonomske nestabilnosti, permakriza se nametnula kao sasvim logičan i izuzetno precizan izbor. Na blogu Collins Dictionaryija pisac David Shariatmadari zapisao je otprilike da ‘riječ utjelovljuje vrtoglavi osjećaj teturanja od jednog događaja prema drugom i to sa strepnjom kakvi užasi čekaju iza ugla‘.

Nove riječi

Od ostalih popularnih riječi, publikacija je, kako prenosi CBS News, odabrala i Kijev, Partygate (okupljanja u Downing Streetu tijekom pandemije i to unatoč epidemiološkim mjerama), splooting (rashlađivanje ležanjem na trbuhu zbog neuobičajeno visokih temperatura), vibe shift (promjena kulturološkog trenda, ‘vibre‘) i quiet quitting (tihi otkaz).

Prošle je godine pak odabrana skraćenica za nezamjenjivi token – NFT koja je postala svojevrsni simbol digitalne revolucije koja je utjecala na kulturu, odnose i način poslovanja.

Collins je, također, među prvih deset najpopularnijih riječi imao šest potpuno novih upisa što dokazuje da globalni trendovi rapidno utječu i na jezik. Merriam-Webster je u rujnu dodao čak 370 novih riječi i fraza u svoj rječnik poput, primjerice, shrinkflation koja isto sjajno opisuje trenutnu gospodarsku klimu.

Kako nastavlja CBS, zanimljiv trend potaknula je i pandemija. Medicinski su termini postali dijelom svakodnevnog govora, pa su tako najednom svi pričali o docjepljivanju, podvarijantama i virulentnosti. Inače, Collinsov rječnik prvi je put objavljen 1824., a danas sadrži više od 4,5 milijardi riječi.

27. travanj 2024 03:56