Život
StoryEditor

Rekordne prodaje na aukcijama u 2021: Revolver, meteorit i veliki Pablo

09. Travanj 2022.
Pablo Picasso painting Les Demoiselles D'Avignon

Iako je prošla godina bila godina ulaganja u virtualnu imovinu, ponajviše NFT-ove bogati kolekcionari nisu propustili priliku da nešto keša potroše i na prave fizičke predmete poput slika, automobila ili čak dijelova meteorita koji su se prodavali za sulude iznose. Novac se trošio na sve i svašta, a neki su predmeti obarali sve kolekcionarske rekorde. Na aukcijama se moglo naći svega, od klasičnih slika, rijetkih automobila do revolvera koji je presudio ni manje ni više nego Billy the Kidu, američkom odmetniku iz 19. stoljeća za kojega se kaže da je za svaku svoju godinu života, jedan život i uzeo. Doživio je 21 godinu.

Ipak, najveću cijenu prošle godine i apsolutni rekord postigla je slika Pabla Picassa 'Femme assise près d’une fenêtre' (Žena koja sjedi pored prozora). Slika iz 1932. je prikaz Picassove ljubavnice, Marie-Thérèse Walter (1909.-1977.). Vjeruje se da je Walter imala značajan utjecaj na Picassov rad, a par je 1935. godine dobio i izvanbračno dijete. Slika je prodana od strane aukcijske kuće Christie's u New Yorku,  i bila je prva slika na aukciji prodana za više od 100 milijuna dolara u gotovo dvije godine. Rekorder svih vremena je slika 'Salvator Mundi' Leonarda da Vincija, koja je 2016. prodana za 450 milijuna dolara Mohammedu Bin Salmanu, prijestolonasljedniku Saudijske Arabije.

image

McLaren F1 classic supercar

foto

McLaren F1 iz 1995

McLaren F1 proizvodi ose od 1992. do 1998. i smatra jednim od najpoželjnijih superautomobila na svijetu. Već je tada sadržavao mnoge inovacije koje su još uvijek rijetke u modernim cestovnim automobilima, uključujući monokok od ugljičnih vlakana (glavna struktura automobila), aktivnu aerodinamiku na podvozju i centriranu poziciju za vožnju. Naslijeđe F1 učvršćeno je činjenicom da ih je proizvedeno samo 106 komada, a jednog je 2000. godine slupao trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk. Prodani McLaren prešao je samo 390 kilometara što znači da praktički nije ni vožen.

image

najskuplji predmeti

foto

Novčić iz 1933

Novčić dvostruki orao iz 1933. jedan je od posljednjih zlatnika od 20 dolara ikada proizvedenih u SAD-u. Datira iz doba kada je vrijednost američkog dolara bila vezana za zlato a poznato je da danas postoji samo 13 primjeraka. Nakon prodaje za 18,9 milijuna dolara, ovaj dvostruki orao drži titulu najvrjednije rijetke kovanice na svijetu.

image

Billy The Kid

foto

Revolver kojim je ubijen Billy the Kid

Colt revolver koji presudio Billy the Kidu sada je najskuplje vatreno oružje ikad prodano na aukciji. Pripadao je šerifu Patu Garrettu, koji je ubio Billyja 1881. Zbog Billyjeve ostavštine, ovaj revolver je hvaljen kao jedno od najpoželjnijih zapadnjačkih oružja koje postoji. Iznenađujuće, to je bilo prvo pojavljivanje pištolja na javnoj dražbi.

Konačni tekst ustava Sjedinjenih Država

Ova kopija američkog ustava u prvom izdanju nevjerojatno je rijedak i povijesno značajan artefakt. Jednako je impresivna i priča o tome kako se prodavao. Nadmetanje se svelo na dvije strane, od kojih je jedan bio Ken Griffin, milijarder, izvršni direktor hedge fonda Citadela. Druga strana bila je Constitution DAO, grupa od 17.000+ kripto investitora koji su se udružili u vrijednosti od 47 milijuna dolara. Izraz "DAO" odnosi se na decentraliziranu autonomnu organizaciju, koja je online entitet koji je u zajedničkom vlasništvu svojih članova bez centraliziranog vodstva - i koji poduzima radnje na temelju transparentnih pravila postavljenih na javnom blockchainu.

Na kraju je primjerak prodan Griffinu za ukupno 43,2 milijuna dolara. Organizatori Constitution DAO-a nisu mogli dati višu ponudu jer ne bi imali dovoljno novca za osiguranje, skladištenje i transport dokumenta.

image

najskuplji predmeti info

foto
02. svibanj 2024 07:37