Život
StoryEditor

Temu vs. Shein: Žestoko zaratili kineski fast-fashion lanci

18. Prosinac 2023.
Temu je optužio Shein da ‘maltretira, zastrašuje i dobavljačima prijeti u stilu mafije‘, dok Shein tuži Temu zbog utjecaja na influencere

Nakon što je kineski fast-fashion trgovac Shein lani proglašen najpopularnijim brendom na svijetu, bilo je potpuno jasno da ih nikakve kontroverze ne mogu srušiti s trona dok god prodaju - puno robe za malo para. Tu je formulu lani odlučio slijediti još jedan brend koji posluje u Americi, ali je također kineskog porijekla. Temu, u vlasništvu kineskog internet giganta PPD Holdings, krenuo je u desant na američke, pa onda i globalne kupce.

Njihova je šoping aplikacija trenutno dostupna u 47 zemalja te su se pohvalili da za kraj ove godine ciljaju na 18 milijardi dolara prihoda, samo četiri milijarde manje od Sheina. Iako Temu ne prodaje samo odjeću već različite potrošačke proizvode po diskontnim cijenama (konkuriraju i Amazonu), Shein im zamjera strelovit uspjeh pa je krenuo zastrašivati mafijaškim metodama. Tako barem tvrdi Temu koji je protiv kineskog rivala odlučio podići drugu tužbu te tako dodatno zaoštriti rat koji je počeo nedugo nakon što su nogom ugazili na tržište kojim caruje Shein.

Paljba tužbama

Kako prenose svjetski mediji, Temu je tužio Shein jer ‘maltretira, zastrašuje i prijeti u stilu mafije‘ ne bi li neke kineske dobavljače spriječio da surađuju s Temuom. Prema CNN-u, Sheinova ekipa ‘mafijaša‘ čak je zaplijenila mobitele trgovaca te tako dolazila do povjerljivih informacija, a neke su, navodno, satima zatočili i svojim uredima. U tužbi je navedeno i da je Shein želio ilegalno zaštititi proizvode koji se prodaju na web-shopu Temua.

Sheinovi predstavnici su pak u priopćenju za medije naveli da je tužba bez ikakve osnove te najavili da će se žestoko braniti protiv ovih, ali i protiv tužbe iz lipnja koju je također protiv njih digao ‘mlađi‘ kineski konkurenti. U njoj je pak navedeno da Shein krši antimonopolske zakone jer brani kineskim proizvođačima odjeće da proizvode robu za konkurenciju. No, prema mišljenju Sheina, i Temu ima putra na glavi.

Naime, Shein je protiv Temua također digao tužbu i optužio ih da od influencera traže da ih kritiziraju na društvenim mrežama. Mnogo tužbi, zar ne? Ako je suditi po žestini napada iz oba tabora, teško da će itko od igrača uskoro proglasiti primirje. Rat za stotine milijardi dolara koje su potrošači spremni potrošiti na jeftine proizvode mogu zaustaviti samo politička tijela i organizacija s tržišta na kojima Kinezi posluju. Naime, etičnost poslovanja Sheina i Tamua je upitna, a obje su kompanije pod istragom zbog neetičnih poslovnih praksi i tretmana radnika.

24. travanj 2024 02:59