Život
StoryEditor

Za gotovo 35 milijuna dolara prodan najveći rubin na svijetu ‘Estrela de Fura‘

12. Lipanj 2023.
Taj izuzetno vrijedan kamen gotovo nikad ne dolazi u tolikoj veličini, a već se primjerci s više od pet karata smatraju se izuzetno vrijednim

Jedinstven dragi kamen, rubin od čak 55,22 karata, dobio je novog vlasnika koji je za njega iskeširao rekordnih 34,8 milijuna dolara. Rubin Zvijezda Fure ili ‘Estrela de Fura‘ koji je ime dobio prema rudniku u Mozambiku gdje je otkriven, prodavala je aukcijska kuća Sotheby‘s i to po procijenjenoj cijeni od oko 30 milijuna dolara čime je postao najvrjedniji dragulj te vrste koji je ikad stavljen na aukciju. Konačan iznos premašio je prethodni rekord koji je držao 25,59-karatni ‘Sunrise Ruby‘ prodan po cijeni od 30,3 milijuna.

Oboreni rekordi

Ekipa iz Sotheby‘sa Zvijezdu Fure opisala je kao iznimno rijedak i važan dragulj, otkriće generacije. Naime, taj izuzetno vrijedan kamen gotovo nikad ne dolazi u tolikoj veličini, a već se primjerci s više od pet karata smatraju se izuzetno vrijednim. Čak i u svom neobrađenom stanju, stručnjaci su znali da imaju „posla“ s nečim posebnim, jedinstvenim darom prirode.

‘Estrela de Fura‘ nije bio jedini dragulj koji je oborio rekord na aukciji nazvanoj ‘Magnificent Jewles‘. Naime, ružičasti dragulj od 10,57 karata, ‘The Eternal Pink‘, prodan je za također za 34,8 milijuna dolara. Ukupna prodaja na aukciji približila se iznosu od 96 milijuna dolara te tako postala aukcija s najvećom zaradom održana u Sotheby‘s New Yorku.

26. travanj 2024 06:16