Znanja
StoryEditor

10 znakova da je korporativna kultura tvrtke loša

27. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Shane Atchison, glavni direktor agencije za oglašavanje Possible, kaže da iznenađujuće mali broj ljudi na intervjuima za posao pita bilo kakva pitanja o korporativnoj kulturi.

To je problematično jer korporativna kultura ima velik utjecaj na karijeru. Ukoliko radite u pozitivnom radnom okruženju, imat ćete bolje rezultate.Ipak, pozitivno radno okruženje nemoguće je prepoznati ukoliko ste prvi put u nekoj kompaniji i to na intervjuu za posao.

Atchinsova je agencija napravila listu situacija koje ukazuju na lošu klimu u tvrtkama. Ne morate se brinuti ukoliko prepoznate jednu ili dvije stavke, ali ako prepoznate pet ili više, razmislite dvaput prije nego prihvatite posao u takvoj kompaniji.

Ovo je 10 znakova da nešto nije u redu:

Tvrtka se hvali stolom za stolni tenisU redu je imati stol za stolni tenis u uredu, ali nije u redu time se hvaliti. Jedna od odlika pozitivne korporativne kulture jest da je zaposlenicima omogućena neka vrsta zabave na poslu. Ipak, ako vaš potencijalan poslodavac to ističe, vjerojatnije je da je pružanje zabave zaposlenicima samo stavka na njihovoj listi, nego ideja iza koje je želja da zaposlenicima stvore ugodno i zabavno radno okruženje.

Uredi su potpuni neredAtchins kaže da kada uđe u neki ured, uvijek pogleda u kojem je stanju. Ako su kutije nagomilane u prolazu ili su stolice u prostorijama za sastanke nagomilane na hrpe, velika je šansa da se nitko ne brine o prostoru. A vjerojatno postoji i dobar razlog za to.

Samo direktori imaju uredeTreba biti sumnjičav prema kompanijama u kojima nitko osim direktora nema vlastite urede. To je znak hijerarhijske strukture u kojoj zaposlenici i menadžeri nemaju ni približno sličan tretman.

Nitko ne razgovara o ovom problemuTvrtke bi se trebale pokušati ‘prodati‘ potencijalnim zaposlenicima. Ako se osoba koja vodi intervju bazira isključivo na vašim vještinama i kvalifikacijama, postoji šansa da izbjegava temu radnog okruženja.

Vodstvo tvrtke daje primjer loše korporativne kultureMožda nećete imati šansu upoznati najviše rangirane ljude tvrtke, ali sigurno možete naći neki njihov video. Vaša prva reakcija mogla bi vam puno reći o tome hoće li vam se sviđati rad u nekoj kompaniji ili ne.

Osoba koja vas intervjuira priča o izvrsnostiSvaka tvrtka stremi uspjehu i to je normalno. Međutim, ako vam potencijalni poslodavac priča o izvrsnosti, postoji šansa da su očekivanja od zaposlenika previsoka.

Nešto jednostavno ne štimaNa radnom mjestu zaposlenici bi trebali šetati okolo i razgovarati jedni s drugima. Ne bi trebali izgledati zabrinuto, pod stresom ili kao da se dosađuju. Pogledajte oko sebe i zapitajte se da li vam neka nasumično odabrana osoba izgleda zadovoljno ili ne.

Vrijednosti tvrtke vise na ziduAko ovo vidite u uredu, bježite glavom bez obzira.

5 je sati, a svi su i dalje zatrpani poslomAko ste u mogućnosti, pokušajte ugovoriti intervju pred kraj radnog vremena. To vam daje priliku da vidite kako tvrtka funkcionira što se tiče prekovremenog rada. Ako nekolicina ostane nakon radnog vremena, nije alarmantno, ali ako su svi zaposlenici i dalje u uredu nakon kraja radnog vremena, nešto nije u redu.

Ako dobijete priliku, postavite sljedeće pitanje:‘Provodite li vrijeme sa zaposlenicima nakon kraja radnog vremena i kako provodite to vrijeme?‘. Dobar odgovor je ‘pijemo pivo‘ ili ‘igramo nogomet‘. Loš odgovor uključuje bilo što vezano isključivo uz posao, osim ako je riječ o povremenim aktivnostima.

Danas često možemo čuti kako je radno mjesto rezervirano isključivo za poslovne aktivnosti i kako niti jedan posao nije zabavan ili dobar. Takav pesimističan pogled na stvari možete prihvatiti ukoliko nemate posao i teško pronalazite poslovne prilike. Međutim, ako možete birati između tvrtki u kojima ćete raditi, birajte onu koja ima dobru korporativnu kulturu jer ćete biti sretniji i uspješniji.

30. travanj 2024 14:59