Korona i biznis
24. ožujak 2015.

3 stvari koje poslodavac želi znati o vama

lider.media
lider.media

Kako obiste optimizirali potragu za poslom i pronašli posao iz snova, vaša komunikacija s potencijalnim poslodavcima trebala bi sadržavati nekoliko bitnih točaka.

Prva je ono što možete ponuditi, druga je način na koji možete pridonijeti tvrtki ili poslodavcu, a treća točka se svodi na ono što poslodavac može ponuditi vama.

Kako biste uspješno ispunili te tri stavke, donosimo sljedeće savjete:

Što možete ponuditi?

Direktno naglašavanje onoga što možete ponuditi, bilo da je riječ o privlačenju novih kupaca, povećanju posjećenosti neke web stranice ili povećanju prodaje, poslodavcima je znatno privlačnije od nabrajanja znanja, vještina i kompetencija. Znanja morate staviti u funkciju.

Kako možete pridonijeti tvrtki?

Ova stavka se u principu svodi na demonstraciju entuzijazma, a to možete učiniti na nekoliko načina – za vrijeme intervjua za posao ili telefonskog razgovora, u motivacijskom pismu ili životopisu. Pritom je važno da ostanete pozitivni. Morate pokazati da vas ta radna pozicija iskreno zanima i predstavlja nešto čemu težite. Pokažite svoj karakter, kako bi poslodavac bio siguran da ćete se dobro uklopiti među kolege te u korporativnu kulturu generalno. Nemojte se ponašati poput robota, budite koncizni, profesionalni, pozitivni i ležerni. Drugim riječima, budite osoba s kojoj je ugodno razgovarati.

Što poslodavac može ponuditi vama?

Za vrijeme razgovora pokažite zanimanje za uvjete rada, radno okruženje, radno vrijeme, opis klasičnog radnog dana. Pripazite, međutim, da ne postavljate pitanja koja su već odgovorena na, primjerice, službenoj web stranici kompanije, jer će ispasti da se niste potrudili istražiti kompaniju. Isto tako, pričekajte da poslodavac započne razgovor o plaći i beneficijama. Poslodavci, naime, najčešće žele znati očekivanja kandidata, što je skliski teritorij – nikad ne možete sa sigurnošću znati što je previsok, a što prenizak iznos. U svakom slučaju, nemojte izjaviti da pristajete na bilo što jer će poslodavci dobiti dojam da vam nedostaje inicijative te da ne znate vlastitu vrijednost.