Znanja
StoryEditor

Akrobacije agencija - kreativnost ih drži na nogama

07. Lipanj 2014.

Iako su smanjeni budžeti za oglašavanje, nema velikih kampanja, lobiranja i preuzimanja tvrtki, samo ima transfera iz agencija, a komunikacija posredstvom interneta i društvenih mreža pokušava potisnuti klasični PR, kreativnost je još na cijeni među oglašivačima.

Najveće hrvatske promidžbene agencije ipak se nose s dugotrajnom krizom: pokušavaju sačuvati stare klijente, dobiti i nove, prilagodile su se svjetskim trendovima i potrebama lokalnog tržišta, udružile se s velikim svjetskim agencijama i ostale na ‘nogama’, a nemaju svi isto mišljenje i iskustvo ni o agencijskim uslugama koje najviše traže klijenti.

Deset posto više Nekim promidžbenim agencijama u ovim gospodarski teškim vremenima čak i prihod raste kao, primjerice, Dialog komunikacijama, koje su prema riječima direktorice Marine Čulić Fischer najveći pad neto prihoda imale 2011. godine u odnosu na 2010., ali od 2012. bilježe kontinuirani rast. - Ove godine već smo osigurali rast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a s obzirom na to da smo tek na polovini poslovne godine, očekujemo da bi ukupni rast mogao biti i veći. Takav razvoj poslovanja dolazi iz proširenja usluga dugogodišnjim klijentima, osvajanja novih klijenata, čak šest u prvih pet mjeseci ove godine, i pojačanog poslovanja s inozemstvom - kaže Čulić Fischer, koja osim Dialog komunikacija vodi i agenciju Proximity Zagreb i ističe da su trenutačno najtraženije digitalne usluge. No Čulić Fischer naglašava da je klijenti ipak najviše traže - kreativnost u oblikovanju komunikacije. To je imperativ bez obzira traži li klijent od agencije digitalu, PR usluge, zakup medija ili nešto treće.

Manevarski prostor Dogodi se, primjerice, da klijent u Dialog komunikacije dođe po konferenciju za novinare, a ponude mu ‘microsite’ jer drže da je to najbolje rješenje za njegov poslovni problem. - Agencije nemaju manevarski prostor za prodaju bilo kakvih rješenja, nego onih rađenih prema mjeri klijenta koja daju mjerljive rezultate i najbolji povrat investicije. Ako razmišljate dugoročno i baratate znanjem o svim komunikacijskim disciplinama, onda ćete dati i najbolji savjet te najbolje prodati svoju uslugu bez obzira na specijalističku nišu - tvrdi Čulić Fischer.Prednost Dialog komunikacija je i u tome što su ekskluzivni partner Ketchuma, jedne od najvećih europskih i globalnih PR agencija, a Proximity je dio mreže Proximity worldwide, a ista je situacija i s njihovim partnerskim agencijama BBDO, OMD, OMG i PHD. Zahvaljujući tome odavno su se pripremili na konkurenciju izvana, koja pristiže na domaće tržište od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Posvemašnja integracija Direktorica Abrakadabra integriranih komunikacija Manuela Šola drži da današnje tržište odnosa s javnošću nameće integraciju komunikacijskih usluga te spoj tradicionalnih i vrlo inovativnih alata kao ključnu preferenciju u upravljanju brendovima. - Ako bismo morali izdvojiti samo jednu uslugu, tad bi to najvjerojatnije bili odnosi s medijima, krizno komuniciranje i interne komunikacije - kaže Šola poručujući da je poprilično zasićeno hrvatsko komunikacijsko tržište nezanimljivo PR stručnjacima izvana. No nije ni realno, drži Šola, da na lokalnom tržištu sa svim njegovim specifičnostima komunikacijama upravljaju stručnjaci koji nisu upoznati s ključnim dionicima i širim poslovnim okruženjem. - Strane će agencije stvarati partnerstva s najboljim agencijama na domaćem tržištu ili će, kao i dosad, PR usluge na hrvatskom tržištu za hrvatske podružnice stranih kompanija biti realizirane izravno posredovanjem in-house PR stručnjaka i agencija s najboljim referencama - predviđa Šola poručujući da budućnost neke agencije ovisi o njenoj svjesnosti o važnosti suradnje i jačanja pozicije na tržištu, ali i osiguravanju boljih uvjeta za klijente.

Prilagodbe potražnji Agencija Abrakadabra prilagodila se novonastaloj situaciji češće rabeći novije komunikacijske alate, a mnogo se manje bavi organizacijom događaja, u čemu se bilježi najveći pad tijekom krize. Prednost te agencije je što radi za mnoge od najvećih svjetskih brendova koji dugoročno promišljaju poslovanje te i u krizi više ulažu u imidž i odnose s javnošću. Ivan Pakozdi, izvršni direktor Millenium promocije, naglašava da su tradicionalno najtraženije agencijske usluge i dalje strateško i komunikacijsko savjetovanje, krizno komuniciranje te odnosi s medijima, iako je zamjetan trend jačanja potražnje za komunikacijskim treninzima. - Za PR struku to je pozitivan pokazatelj da tvrtke i pojedinci koji ih vode počinju ozbiljno shvaćati važnost planirane, dobro osmišljene i strukturirane komunikacije. To je put koji posljedično vodi uspješnijem razumijevanju između tvrtki i njihovih javnosti, ali i put koji donosi znatno uspješniju suradnju između PR agencija i njihovih klijenata - kaže Pakozdi poručujući da inozemna konkurencija na domaćem tržištu nije novost jer je postojala i prije 1. srpnja 2013. godine.Izazov je to Millenium promociji, koja je kao jedan od lidera PR-a na domaćem tržištu osigurala poziciju partnera kojem strane agencije sve češće ustupaju svoje klijente za područje Hrvatske. - S druge strane, partnersko povezivanje sa stranim PR agencijama omogućilo nam je da klijentima ponudimo svoje usluge i u široj regiji, pa čak i izvan Europe, te da na taj način dodatno ojačamo svoju poziciju - kaže Pakozdi. Millenium promocija je više od dvije godine u partnerstvu s austrijskom agencijom Chaper4 iz Beča, jednom od vodećih agencijskih mreža u Europi, zahvaljujući čemu pruža usluge na području cijele Europe. Također su sestrinsku tvrtku Millenium promocija BiH spojili s agencijom Chapter4 BiH i stvorili Chapter4Millenium, jednu od najjačih PR agencija u BiH.Iako se trend ušteda u poslovanju znatno odrazio na segment odnosa s javnošću zbog smanjenih budžeta za PR, Millenium promocija je i u ovoj i protekloj godini zadržala stare klijente i ostvarila nove poslove na domaćem i regionalnom tržištu, kaže Pakozdi. To je postignuto prilagodbom novim zahtjevima klijenata i primjenom novih kanala komunikacije i društvenih mreža, zbog čega su osnovali poseban online odjel koji se bavi isključivo upravljanjem komunikacijom na društvenim mrežama.

Golijati i Davidi No osim velikih promidžbenih agencija na hrvatskom tržištu djeluju i male, koje nemaju jake svjetske igrače iza sebe. Krunoslava Blaha, direktorica agencije Colloco, kaže da zbog neredovite naplate agencija više ne zakupljuje medijski prostor kao ranije. Razlog tomu su dijelom i velike agencije, koje imaju veći zakup medijskog prostora, što im omogućuje davanje boljih uvjeta klijentima. - Nakon niza analiza odlučili smo staviti naglasak na ono što najbolje znamo, a to su produkcija i PR. Upravo u segmentu produkcije imamo sve više preporuka i novih klijenata, a radimo i nekoliko velikih projekata za nacionalnu televiziju. Oglašivači traže različit, inovativan i zanimljiv prijedlog, a naša su prednost educirani zaposlenici koji prate trendove, što je malim tvrtkama vrlo važno - kaže Blaha napominjući da klijent koji im dođe zbog 2D ili 3D TV ili radiospota poslije želi i ostale usluge Colloca. Uz produkciju, koja je primarna usluga te agencije, na drugom mjestu je PR, te grafičko oblikovanje. Colloco još nije osjetio utjecaj inozemne konkurencije na poslovanje, a Blaha ne očekuje ni da će se to dogoditi jer su usluge velikih agencija skuplje nego manjih kao što je Colloco. - Konkurencije je bilo i prije nego je Hrvatska ušla u EU jer su velike inozemne tvrtke koje u Hrvatskoj imaju podružnice radije birale velike inozemne agencije nego domaće, ili agencije koje su već radile s nekim klijentima izvana - ističe Blaha navodeći da tvrtke nisu rezale troškove samo na marketingu i PR-u nego na svemu čiji rezultati nisu trenutačno opipljivi, ali i da su se nakon nekog vremena vratile odnosima s medijima.

24. travanj 2024 23:27