Znanja
StoryEditor

Bloombergove životne lekcije

08. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

- Billy Salomon je imao najviše utjecaja na moj pogled na svijet, kao i na način na koji funkcioniram u poslovnom svijetu – tvrdi Michael Bloomberg, vlasnik poslovnog medijskog diva Bloomberg, super uspješni biznismen i bivši gradonačelnik New Yorka. Otvoren za nove ideje, nepretenciozan i beskompromisan, tim riječima ga opisuje Bloomberg. Salomon, legendarni bankar sa Wall Streeta preminuo je u svojoj stotoj godini krajem 2014.

Godine 1966 nakon srednje škole Bloomberg prilikom prvog intervjua za posao upoznaje Salomona. Susret s njim opisuje kao prijateljski, pun topiline.

– On je osoba s najviše morala i etike koga sam upoznao u poslovnom svijetu , a i šire – tvrdi Bloomberg.

Evo nekih stvari koje je ovaj uspješni poslovni čovjek naučio od svog mentora, a koje su mu pomogle u probitku u poslovnim vodama

 1. U timu nema mjesta za egoizam

Samo postojimo ’Mi’. Tvrtka uvijek dolazi na prvo mjesto, a kupac uvijek prije profita. Ako žrtvujete povjerenje klijenata za brzu zaradu, na kraju ćete ostati bez ičega.

2. Poslujte etično

Ili nemojte poslovati uopće. To je nešto što je Salomon beskompromisno zagovarao. Nema mita, nema preko veze... Dobra reputacija je nešto što se dugo gradi, a lako gubi.

3. Budite primjer

Salomon je učio svojim primjerom, a ne dosadnim i licemjernim pametovanjem.  Bio je prvi ujutro na poslu, a zadnji je odlazio kući.  I tako sve do svoje mirovine.

4. Znanje i etika je važnija od diplome

Salomona nije bilo briga s kojeg ste fakulteta ili od kuda ste došli. Ako ste posao obavljali etično, a bili etični i dobar radnik imali ste njegovu naklonost. Ni on sam nije išao na fakultet.  S jednakim se poštovanjem odnosio prema čistačima kao i prema  bliskim suradnicima.

- I dan danas radim prema vrijednostima koje mi je usadio Bill – tvrdi Bloomberg.

26. travanj 2024 09:19